Foto:

Odilia Wentzel-Okonga: van Kenia naar Twente

Eén van de deelnemers aan de serie Minikronieken is Odilia Wentzel-Okonga, een Bornse met een exotische uitstraling, een bekende verschijning in het Twentse dorp. Van Kenia naar Nederland: het was een cultuurschok. Een reis én een verbintenis tussen twee werelden.

Borne - Het was de liefde die Odilia (47) van Kenia naar Borne bracht. Zo'n vijftien jaar geleden was de Keniaanse in Nederland, op bezoek bij een vriendin, die met haar naar het Afrika Festival in Hertme ging. Daar ontmoette Odilia Hans Wentzel en dat klikte en vanaf 2005 woont Odilia met man en inmiddels twee zonen in Borne. Het leven in Nederland bleek een hele omschakeling. Odilia: "Het was nogal een cultuurschok. Hier was het buiten heel koud. Ik kwam uit Kenia met een warm klimaat, een warme cultuur en warme mensen. Kenia lijkt een beetje chaotisch, maar dat is juist leuk en voor ons is dat niet chaotisch. Wat ik chaotisch vond was de regelgeving in Nederland: je kunt geen boom omhakken of je moet toestemmig vragen. Dat is chaos, dat je voor deze simpele zaken vergunningen moet hebben." Ze vond het in het begin moeilijk om te wennen: "Je kent de taal en de gewoontes niet. Maar ik heb mijn weg gevonden." En die weg heeft ook veel te maken met Afrika. Ze geeft onder andere les in de Afrikaanse Cultuur in Den Haag, Swahililes via skype en verzorgt workshops Afrikaans koken.

Odilia vindt het belangrijk om aan Minikronieken mee te doen. "Ik wil laten horen hoe lastig het is om te integreren in een onbekend land. Er zijn mensen die denken dat immigranten hier komen om geld op te halen, maar ze kijken niet naar de andere kant, hoe moeilijk het is om je weg te vinden hier en je thuis te voelen." En ze gaat terug naar haar roots: "Ik kan laten zien waar ik vandaan kom, hoe Kenia is, de sfeer van Afrika."
"Wat ik mis aan Kenia? Het sociale leven, mijn familie, de vrienden. Maar hier heb ik mijn gezin. Ik voel me thuis in Borne. En ik leer nog steeds over het leven hier. En af en toe, voor een feestje, trek ik mijn Keniaanse kleding aan."

Meer berichten