Coördinator DemenTalent Ankie klein Gebbink, echtgenote Betty Bargman, coach Willemien Huizinga en werkbegeleider Wim Meijer samen in actie voor DemenTalent. Foto: Jenny ter Maat
Coördinator DemenTalent Ankie klein Gebbink, echtgenote Betty Bargman, coach Willemien Huizinga en werkbegeleider Wim Meijer samen in actie voor DemenTalent. Foto: Jenny ter Maat (Foto: )

Diagnose dementie, tóch vrijwilliger

door Jenny ter Maat

Eén morgen in de week fietst Hengeloër Bargman naar zijn vrijwilligerswerk bij de oud-papiergroep van Nivon. Niets bijzonders, ware het niet dat Bargman beginnend dementerend is. Hij is één van de vrijwilligers met de diagnose dementie, die via DemenTalent aan een passende vrijwilligersbaan is geholpen.

Hengelo - Je hebt de diagnose dementie, maar wilt graag zo lang mogelijk onder de mensen blijven, actief zijn, vrijwilligerswerk doen. Dat kan in Hengelo via DemenTalent. DemenTalent kijkt samen met de dementerende en eventuele partner naar wat kan en waar de passie van hem of haar ligt. Op basis daarvan wordt gezocht naar een leuke vrijwilligersbaan of activiteit.

Welzijn Ouderen Hengelo begon twee jaar geleden met de voorbereiding van dit concept. "Dementie als diagnose zegt iets over de ziekte die mensen hebben, maar zegt niets over wat zij wel kunnen. Wat kun je nog betekenen voor de samenleving, ondanks deze diagnose? Bij de beginnend dementerenden gaat het ook over waardering en gezien worden om wie je bent, niet om de ziekte", vertelt Ankie klein Gebbink, coördinator DemenTalent bij Welzijn Ouderen Hengelo. "Iemand doet mee en voelt zich goed daarbij en het thuisfront heeft even geen zorg."

Coaches
Coaches van DemenTalent koppelen vrijwilligers aan bedrijven, organisaties of verenigingen. Zij zorgen er voor dat alles op rolletjes loopt en houden contact met de werkvloer en het thuisfront. Eén van de coaches is Willemien Huizinga. "We kijken naar de hobby's van de dementerende, en proberen in eerste instantie daar iets passends in te vinden. Soms zijn er meerdere gesprekken nodig om te weten waar iemand blij van wordt. We proberen middels deze activiteit de dagopvang zo lang mogelijk uit te stellen." De coach kijkt onder andere of iemand die nog graag fietst de route naar zijn activiteit op de fiets af kan leggen. "Voor Bargman is dat tot nu toe geen probleem. Als geboren en getogen Hengeloër kent hij de weg op zijn duimpje. Maar we checken wel of hij aankomt."

Bargman deed vroeger kantoorwerk en kan goed omgaan met het sorteren van ppaier. Bij het Nivon wordt hij begeleid door Wim Meijer. "Bij de oud-papiergroep zaten en zitten we te springen om medewerkers, en toen kwam Willemien met het verhaal over DemenTalent. Voor ons was het nieuw om iemand met dementie als vrijwilliger te hebben. Je moet leren hoe je daar het beste mee omgaat. We hebben er vanaf november 2017 een alleraardigste en hartelijke vrijwjilliger bij. Hij had het werk redelijk vlot onder de knie. Ik krijg de indruk dat hij zich steeds meer bij ons thuisvoelt. Hij is ook een van ons en staat op de lijst van medewerkers."

Bargman zelf is niet bij het interview aanwezig. "Voor mijn man zou dat teveel spanning geven", vertelt Betty Bargman. Als haar man naar de papiergroep is gaat Betty zwemmen. "Ik moet hem wel aangeven op welke morgen hij naar Nivo gaat; de dagen kent hij niet meer. Dan wacht ik tot ik de bevestiging krijg dat hij gearriveerd is en dan ga ik zelf weg. Het is fijn dat dit kan. Fietsen gaat hem goed af, we fietsen ook samen ook veel, gelukkig kan dat nog."

DemenTalent Hengelo komt graag in contact met bedrijven, instellingen en verenigingen die openstaan voor het inzetten van licht dementerenden als vrijwilligers.
Klein Gebbink: "We kunnen zorgen voor een korte cursus omgaan met de dementie op de werkvloer."
Daarnaast is DemenTalent op zoek naar coaches.

Beginnend dementerenden of hun naasten kunnen voor meer informatie contact opnemen met Ankie klein Gebbink van Welzijn Ouderen Hengelo/Wijkracht, e-mail a.kleingebbink@wijkracht.nl, telefoon 06 5146 7709 of 088 9455 722. www.dementalent.nl

Meer berichten