Column Herman Koetsveld & Enis Odaci”Joodse ramadan

Algemeen

Beste Enis,  Hoe heb jij de afgelopen Ramadan gevierd?

Het was dit jaar een bijzondere maand. Ja, de dagen zijn lang, het is warm en de lichamelijke uitdaging is dan ook groter dan in bijvoorbeeld de winter. Maar dit jaar was vooral bijzonder vanwege de plek waar ik de laatste dagen vierde.

Vanwege mijn werk voor de website Nieuw Wij (www.nieuwwij.nl) moest ik het afgelopen weekend samen met collega’s in een klooster doorbrengen. Teambuilding, zingeving en rust. In dat klooster waren de gasten niet alleen christen, maar ook joods.

Zie je het voor je? Ik, moslim, verbleef tijdens ramadan in een klooster, samen met joodse en christelijke gasten. Ik hoor het je denken: als dat maar goed is gegaan! Ja hoor, alles is goed gegaan. Iedereen leeft nog. We zijn inmiddels oud en wijs. Toch kwamen alle ‘zware onderwerpen’ voorbij aan de eettafel - en ook tijdens de diverse kleine ontmoetingen. Israël versus Palestina, islam versus christendom, Erdogan versus Rutte. Maar een ding bleef mij het meeste bij.

Ik had vooraf het beeld dat de joodse gemeenschap bestond uit allemaal gelijkgestemde mensen. Ik ken wel een rabbijn, een paar joodse collega’s, maar dat is het wel. Ik leerde in dat klooster dat de ene jood echt niet de andere is. Dat er veel diversiteit is, dat er voor- en tegenstanders zijn van de situatie in Israël, dat er strenge en ruime interpretaties van geloof zijn. Kortom, ik leerde dat wanneer ik van anderen vraag om niet alle moslims over één kam te scheren, ik dat ook niet kon doen bij joden.

En het geheim van die les zat hem eigenlijk alleen maar in de eenvoudige, simpele ontmoeting. Het was dus een geslaagde joodse ramadan.

Enis Odaci

Reageren? info@koetsveld-odaci.nl

Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 14 uur geleden
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 14 uur geleden
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 14 uur geleden
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07
Afbeelding
De vele opties in de tuinmeubelshop: van loungesets tot zweefparasols 13 apr, 12:33