'Bedje gespreid' in brandweerkazerne

Marc Bus, Brandweer Twente, Hengelo
Marc Bus, Brandweer Twente, Hengelo (Foto: )

door Jenny ter Maat

Hengelo - De brandweerkazerne aan de Lansinkesweg in Hengelo wordt momenteel verbouwd. Er komt een verdieping bij: een kantine met keukentje en negen eenpersoons slaapkamers, uitkomend op een lange gang. Brandweermannen en –vrouwen overnachten vanaf maart in de Hengelose kazerne. "Een hele verandering", bevestigt Marc Bus, Teamleider Repressie en Hoofdofficier van Dienst bij Brandweer Twente. Niet alleen door de verbouwing, maar ook door de roosterwijzigingen die het kazerneren, het slapen in de kazerne, met zich meebrengt. "Overdag is er in deze kazerne een beroepsbezetting, maar 's avonds en in de weekenden kunnen alle vrijwilligers meedraaien in de gekazerneerde diensten.'' Vrijwilligers zijn overigens niet verplicht nachtdiensten te draaien. In de kazerne Hengelo Noord aan de Torenlaan blijven de brandweervrijwilligers bij een melding gewoon van hun huis of werk komen.

De mogelijkheid tot het draaien van nachtdiensten verandert ook iets voor het aantrekken van vrijwilligers. Bus: "Voorheen was het zo dat je binnen een straal van een paar minuten van de brandweerkazerne moest werken of wonen. Wil je meedraaien in de kazernering, dan is dat niet nodig. Dan kun je nu ook uit bijvoorbeeld Groot Driene, Beckum, Albergen of Slangenbeek komen." Kortom, altijd al brandweervrijwilliger willen worden, maar je woonde te ver weg? Nu is er de mogelijkheid. Meld je aan, leg met goed gevolg het traject tot brandweervrijwilliger af, geef je op voor kazernering en de aanstelling als vrijwilliger is binnen handbereik.
Binnen de vrijwilligersgroep wordt positief gereageerd op deze nieuwe mogelijkheid. "Er is zeker animo voor. Het zorgt voor rust. Nu heb je de hele week piket; straks weet je wanneer je dienst hebt. We werken in een ploegensysteem. Elke ploeg telt acht mensen: zes op het blusvoertuig en twee voor op een specialistisch voertuig."

Ruimte voor de verdieping was er voldoende is het imponerende pand waar vroeger de modelmakerij van Stork gevestigd was. Een trap op en je komt in de kantine annex woonkamer, compleet met keukenblok. Grote glazen wanden scheppen ruimte en geven zicht op onder andere het brandweerwagenpark. De slaapkamers zijn voorzien van een eigen douche/toiletruimte. De verbouw wordt eind februari opgeleverd.

Vrijwilligers, brandweerduikers
Brandweer Hengelo telt 24 beroepsmensen en 55 vrijwilligers. Vrijwilligers zijn nog steeds nodig, vertelt Marc Bus. "Er is altijd natuurlijk verloop: leeftijd, verhuizen, werk. We hebben per jaar vijf tot tien nieuwe mensen nodig voor beide kazernes." Voor kazerne Hengelo Noord worden brandweervrijwilligers gezocht die binnen enkele minuten voor een uitruk op de kazerne kunnen zijn. Voor de kazerne in Hengelo Centrum worden mensen gezocht die meedraaien in de kazernering. Voor Hengelo worden ook brandweerduikers gezocht.

Solliciteren kan tot en met maandag 18 maart via www.brandweertwente.nl/werkenbij. Hier staat ook meer informatie over de inhoud van het vak.

Op 9 maart houdt Brandweer Twente een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden.

In het DNA
Bij Marc Bus zit het brandweervak in het DNA. Dat hij dat vak ook nog eens uitoefent in de kazerne in Hengelo maakt het voor hem toch ietwat bijzonder. Bus is geboren en getogen in Hengelo. Als driejarig jongetje liep hij al met de brandweerhelm op in de tuin. De helm was van zijn vader, die beroepsbrandweerman bij Brandweer Hengelo was...
De passie voor deze hulpdienst ging over van vader op zoon. Toch koos Bus eerst een andere richting. Ruim twintig jaar geleden vertrok hij uit Twente, studeerde chemische technologie en werkte onder andere bij Holland Signaal. "Mooi werk, maar niet wat ik echt wilde. Toen ik de vacature voorbij zag komen voor de brandweeracademie wist ik: nu is het mijn tijd." Er volgde een studie van een jaar en daarna een twee jaar aanvullende studie naast het werk in het korps.

Bus werd brandweerofficier in Den Haag, vervolgens in Leeuwarden en daarna, in 2008, kwam hij terug in Twente als Hoofd Repressie bij de brandweer in Enschede. In 2013 werd de regionale brandweer gevormd. "Geen gemeentegrenzen meer maar operationele grenzen. Voor de burgers heeft deze reorganisatie een kwaliteitsslag opgeleverd; we kunnen nu vanuit de dichtstbijzijnde posities uit twee verschillende richtingen aanrukken."

Na deze reorganisatie is Bus zelf in zijn huidige functie betrokken bij de brandweer waar zijn vader ooit ook beroeps was: Brandweer Hengelo. Als Teamleider Repressie heeft Bus de taak de uitruk te regelen en er voor te zorgen dat alles draait op de kazernes in Hengelo, Borne, Hof van Twente en Haaksbergen. In totaal acht kazernes, waarvan er twee in Hengelo staan: "Zorgen dat we de straat opkomen."
Drie dagen per week probeert hij in Hengelo te zijn.

Druk jaar achter de rug
Brandweer Twente heeft een druk jaar achter de rug. Ook de Hengelose brandweer kan daarover meepraten. Zo steeg het aantal branden naar 207 ten opzichte van 167 in 2017. Uitrukken door weersomstandigheden verdubbelden: van 64 in 2017 naar 136 in 2018. "De storm van januari zie je terug in die cijfers. De meest opvallende brand van vorig jaar was de grote brand bij Twence. Bijna elke brandweerman en -vrouw uit Twente kan zeggen dat ie daar geweest is. En Defensie zette een blushelikopter in. Een unieke samenwerking!"
Vorig jaar waren er ook meer ongevallen. "Kazerne Noord rukte uit voor een dodelijk ongeval bij Deurningen. Als brandweer ga je naar andermans leed toe. Je bent blij dat je hulp kunt verlenen, maar qua ervaring zijn het mindere momenten. We hebben hier de GCO, de Georganiseerde Collegiale Ondersteuning: in de nabespreking is er aandacht voor dat wat je mee hebt gemaakt van collega´s." 

"Wat ik in dit jaar verwacht? Een paar drukke dagen vanwege weersinvloeden. Wat branden betreft weet je nooit wat je te wachten staat. Dat is ook de charme van dit beroep. Hengelo is altijd een sterk merk geweest qua brandweer. Het maakt niet uit of ze vaak op pad moeten, onze mensen doen dat met passie. Als het opnieuw een druk jaar wordt hoor je de brandweermensen niet klagen. Ze kunnen dan in praktijk brengen waar ze goed in zijn. Dan is er saamhorigheid. En dat geeft energie."

Meer berichten