Een bijzondere 'blikvanger' met een verhaal en nog veel vragen

Foto:

door Jenny ter Maat

Hengelo - Hij had al een prijsstickertje op het doosje geplakt: 2,50 euro. Tot Barzo Khedo, eigenaar van Kringloop EHB aan de Langelermaatweg 41 in Hengelo het kleine, roodkoperen doosje nog eens in de hand pakte en er goed naar keek. Het doosje staat nu voor hem op tafel. Een klein doosje, met een fijntjes bewerkt deksel, met in het deksel de volgende tekst gekrast:
Nakom Panton Siam
18 – 9 – 1945
Van je dankbare patiënten

"Het zat in één van de dozen die mensen hadden ingebracht uit een inboedel. Het doosje heeft een link met de Tweede Wereldoorlog, maar komt niet uit Europa." De belangstelling van Barzo was gewekt. Via internet zocht hij informatie over Nakom Paton, En die bleek volop voorhanden.

Nakom Paton, oftewel Nakon Pathom, is een plaats ongeveer veertig kilometer ten westen van Bangkok. Hier was tijdens de Tweede Wereldoorlog een hospitaal-kamp sinds februari 1944, het grootste in de omgeving van de gehele Birma­spoorweg. Het bestond uiteindelijk uit vijftig hutten voor elk tweehonderd man. 'Gedurende een zekere periode was dit kamp een modelkamp ten behoeve van een inspectie van het Internatio­nale Rode Kruis: in die periode geen geschreeuw, geen slaag van de bewakers, niet hoeven buigen voor de Japan­ners en de bewakers', is op internet te vinden.

Het hospitaalkamp werd na de capitulatie geheel ingericht voor de opvang van de uitgemergelde krijgsgevangenen. Van hen werd een groot deel getransporteerd naar Nakhon Pathom. Er zijn cijfers van het aantal, toen ex-krijgsgevangenen, dat er zich bevond na de capitulatie. Op de datum 22-08-1945 staat een aantal van 4138 ex-krijgsgevangenen vermeld, waaronder 1800 Nederlanders, in totaal waren er toen zo'n 3000 zieken. Op de datum 15-09-1945 staan 2600 ex-krijgsgevangenen genoteerd, waaronder 1930 Nederlanders. In 1946 staat dat het kamp geëvacueerd is. Vermeld wordt dat een deel van die evacuatie geschiedt op 25-03-1946 op Klipfontein naar Batavia. Wie 'Nakon Pathom' googled, komt veel verhalen tegen. Foto's ook. Je blijft lezen en kijken, valt van het een in het ander. Barzo: "Ik zat vier uur achter de computer te lezen en foto's te kijken. Ik kon niet stoppen."

Voor Barzo is het duidelijk. Dit doosje wordt niet verkocht. "Als ik em verkoop, verkoop ik een stukje geschiedenis en dat wil ik niet."

Wie weet iets over herkomst van dit koperen blikje?
Was het doosje van een Nederlandse arts die in het kamphospitaal werkte? Van wie heeft hij dit doosje gekregen? En hoe kwam het in Nederland, in Hengelo terecht? Kom langs op: Langelermaatweg 41, of bel 074 2566929 of mail naar kringloopehb41@hotmail.com

Meer berichten