Je Leukste Foto

Schelberg: 'We hebben een herijking gehad'

Hengelo - Afgelopen zondag was het Driekoningen. Traditiegetrouw verandert burgemeester Sander Schelberg rond die datum het jaartal bij de spreuk boven zijn deurpost: C+M+B, voluit Christus Mansionem Benedicat. De betekenis daarvan, 'Christus zegene dit huis', onderschrijft hij ten volle. "In Duitsland vind je dat ook, vaak staat het jaartal met krijt boven de deur." En dan is er nog iets min of meer traditioneels aan de hand: vandaag, dinsdag 8 januari, is Schelberg jarig, voor de 54e keer.

door Jenny ter Maat

Vanuit de burgemeesterswerkkamer in het Stadskantoor aan de Hazenweg, waar het gesprek plaatsvindt, kijkt Schelberg uit over een deel van Hengelo: Europalaan, kantoren, het C.T. Stork College. Met het uitzicht is niks mis, maar toch zal de burgemeester blij zijn als na de zomervakantie het nieuwe Stadskantoor en het gerenoveerde stadhuis in gebruik kunnen worden genomen. Schelberg wil terug naar het centrum van de stad, iets dat dit jaar gebeuren gaat.

Voor Schelberg persoonlijk was 2018 het jaar dat zijn tweede termijn als burgervader van de gemeente Hengelo begon. Begin oktober legde hij de ambtseed af. Hij is er blij mee: met Hengelo en met het ambt als burgemeester. Burgemeester wilde hij al worden vanaf zijn jonge jaren, in navolging van zijn vader, die in 1969 burgemeester van Weerselo werd. De vierjarige Sander verhuisde toen van Lisse, waar hij net de kleuterschool bezocht, naar het Stift. Het toen geleerde Twents spreekt hij altijd nog vloeiend.

Poster voor slaapkamerraam
Schelberg was al vroeg politiek geïnteresseerd. "Politiek was bij ons aan tafel elke dag onderwerp van gesprek. In Weerselo was overigens maar één kieslijst en één fractie: de KVP, later het CDA." Schelberg, zelf opgegroeid in een rooms-katholiek KVP-nest, koos tijdens zijn studiejaren voor de VVD. "Goede vrienden van mij waren JOVD-lid. Ik voelde me thuis bij hen, bij de liberale aanpak, de eigen verantwoordelijkheid. Ik leefde in een linkse tijd en daar had ik toen niks mee. Ik was niet zo zwaar principieel, de pragmatische manier van politiek bedrijven trok me meer." In Weerselo nam hij het initiatief voor de oprichting van een VVD-afdeling. Zijn plan om een VVD-poster voor het raam van de burgemeesterswoning te hangen stuitte op het veto van zijn vader: een burgemeester is politiek onafhankelijk. Schelberg, lachend: "Ik mocht hem op mijn slaapkamer aan de achterkant van het huis hangen. Maar ja, wie zag em daar dan, alleen een paar duiven en een eekhoorn." De mening van zijn vader over de politiek onafhankelijke burgemeester onderstreept Schelberg volledig.

Schelberg mag dan gekozen hebben voor de VVD, de geloofsovertuiging die hij van huis uit mee kreeg speelt nog steeds een grote rol in zijn leven. Negen jaar geleden werd hij in de St. Bavo in Haarlem tot Ridder in de Orde van het Heilige Graf van Jeruzalem geslagen, een orde die zich toelegt op het verspreiden van het geloof en het ondersteunen van charitatieve werken. En hij is lid van de Raad voor economische aangelegenheden in Rome, een taak die hem zeker eens per jaar naar Rome en het Vaticaan voert. Het geloof werkt door in zijn doen en laten van elke dag. "Vier waarden zijn belangrijk voor mij: Ieder mens telt, het moet in het algemeen belang zijn, solidariteit en subsidiariteit oftewel zoveel mogelijk niet van bovenaf maar zo laag mogelijk in de samenleving regelen. Die waarden vind je terug in de katholieke sociale leer en vormen een hogere basis dan welke politieke dagkoers ook."

Dinnerplate dahlia's
Schelberg trad op een nog andere manier in de voetsporen van zijn vader: als ontspanning kweekt hij dahlia's. Vooral vermeerderen en verbeteren, want de hobby is uiteraard wel resultaat gericht. "Het moet ook allemaal groot: Dinnerplate dahlia's dus. Het liefst met uitgesproken kleuren, mooie volle rode combinatiekleuren. Het is een heerlijke bloem, je kunt er enorm van afsnijden. We hebben thuis vazen vol." En het secretariaat krijgt ook in het nieuwe jaar een bloemetje mee.

Herijking Hengelo
Hengelo heeft een bijzonder jaar achter de rug. "We hebben een soort herijking gehad: een nieuwe raad, een deels nieuw college, het Storkgevoel, het nieuwe stadsdeel Hart van Zuid, de plaatsing van de Boekelosebrug, het C.T. Storkcollege." Over de overname van Siemens door VDL, waar hij vol voor gegaan is, is hij meer dan tevreden: "Alle werknemers zijn overgenomen door een belangrijk familiebedrijf."

Het nieuwe jaar ziet hij met vertrouwen tegemoet: "We hebben een positieve gemeenteraad nu, die een in heel andere flow zit dan de voorgaande raad aan het eind. Zeker, het zijn elf partijen, maar dat maakt niet uit als je samen op het beste voor de stad uit bent."
"Deels zoeken we nieuwe wegen en deels gaan we de weg die we al ingezet hebben en maken projecten af. Zoals de binnenstad. We willen daar niet méér van hetzelfde, het moet anders zijn. De stad moet daar haar stem laten klinken. Gerard Cornelisse gaat dat begeleiden, maar de inwoners moeten het doen."

Vasthouden flow
"Het belangrijkste dit jaar voor mij? Dat ik weer terugkeer naar de stad. Dat de band met de stad hersteld wordt. Ik ben opgelucht dat ik straks weer tussen de mensen kan besturen. Ik mis de stad in het dagelijkse, de Hengeloërs bepalen de ziel van de stad."

En een wens voor dit jaar? "Afgelopen jaar was een jubeljaar, met de viering van 150 jaar Stork met 22.000 mensen en Koning Willem Alexander die langskwam. We zaten in een flow. We zouden wat vaker zo'n feestje moeten vieren. Dat gevoel, die flow, moeten we vasthouden voor 2019."

Meer berichten