Foto:

Syrisch Orthodoxen verliezen met 'oom' Hanna een roerganger

Hengelo - Met acht kerken in Hengelo, Enschede, Oldenzaal, Rijssen en een klooster in Glane vormen de Syrisch Orthodoxen in de regio de grootste etnische gemeenschap. Maar waarom wonen zo veel leden van deze gemeenschap in Twente? Het geheim van dit bizarre sprookje woonde sinds 1965 in Hengelo. Samen met zijn vriend Öncu kwam Hanna Chalma in dat jaar als eerste Syrisch Orthodox naar Hengelo. Woensdag overleed hij op 92-jarige leeftijd in Hengelo.

Hanna Chalma werd geboren in 1926 in de Syrisch Orthodoxe stad Midyat in Zuidoost-Turkije. Al op jonge leeftijd bleek zijn geboorte stad te klein voor zijn ambities. Durf en avonturisme maakte deel van zijn karakter. Zo woonde hij achtereenvolgens in Batman, Mersin, Diyarbakir, Incirlik, Eregli, Den Bosch, Amsterdam en Hengelo. Aangekomen in Hengelo zette hij zich meteen in voor achtergebleven familieleden en vrienden. In eerste instantie nodigde hij hun uit als gastarbeiders en later stroomden de leden van de gemeenschap als vluchtelingen naar Hengelo. Het epicentrum van de nieuwkomers was de man met de hoed en zijn zeer karakteristieke elegante pijp. 'Oom' Hanna en zijn pijp waren onafscheidelijk.

De nieuwkomers in Twente kregen veel hulp van hem. Hij was een ongediplomeerd sociaal welzijnswerker. Voor elk probleem had hij er een oplossing. Gastvrij en vrijgevig waren zijn kenmerken en daarom leek soms zijn woning op een bed en breakfast. Samen met zijn vrouw boden zij de nieuwe Twentenaren de eerste dagen onderdak en soms zelfs zakgeld.

In 1977 schreef hij historie door de eerste Syrisch Orthodoxe kerk in Europa te stichten. Hij kocht het pand aan de Helmersstraat 1 te Hengelo en liet hij deze omvormen tot een kerk. Samen met wijlen bisschop Cicek ging hij naar de notaris om het kerkgebouw op naam te zetten. Later volgden elders in Nederland en Europa meer leden van de gemeenschap zijn voorbeeld en stichtten tientallen Syrisch Orthodoxe kerken.

Veel leden van de gemeenschap in Twente hebben ieder zo eigen ervaring met Chalma. De ondergetekende (Abraham beth Arsan) kon dankzij hem lid blijven van de kerk, nadat bisschop Cicek met excommunicatie van de journalist dreigde. Reden: een kritisch interview met de paar jaar geleden ontvoerde bisschop uit Aleppo. De bisschop uit Aleppo maakte in het interview zijn ongenoegen kenbaar over het reilen en zeilen van het bisdom in Nederland. Zo stond Chalma pal voor de vrijheid van meningsuiting.

Chalma had 7 kinderen,18 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen. Hij is vandaag, zaterdag 29 december, in het klooster Mor Afrem in Glane begraven.

Meer berichten