Theater op straat in de wijk Tuindorp het Lansink. Er is muziek, goochelarij en er lopen tal van figuranten. Foto: www.tuindorplansink.nl
Theater op straat in de wijk Tuindorp het Lansink. Er is muziek, goochelarij en er lopen tal van figuranten. Foto: www.tuindorplansink.nl (Foto: )

Tuindorpers weer in oud-Engelse stijl

Hengelo - Het begon als een kleinschalig wijkevenement negen jaar geleden, die eerste editie van het Oud-Engels Straattheater in Tuindorp het Lansink. Zondag 9 december gaat het Tuindorp met als centrale punt het C.T. Storkplein voor de vijfde keer terug in de tijd. De laatste keer was het aantal bezoekers verzesvoudigd.

"Qua grootte is deze schaal goed; vijf- tot zesduizend bezoeker is mooi", vertelt Bart Eugelink, voorzitter van de stichting Tuindorp Oud-Engels Theater.

Zo'n tien jaar geleden bedachten twee wijkbewoners, betrokken bij opvoeringen van Dickens, dat het kleinschalig opvoeren van zoiets ook wel iets voor het Tuindorp was. Er werd een bestuur gevormd en in 2009 werd het evenement voor het eerst georganiseerd. Wijkbewoners werden opgeroepen om mee te doen. "Onder andere als figuranten, die rondwandelen in bij die tijd passende kleding. Of je laat iets zien in oud-Engelse sfeer." Het werd een succes en het evenement werd een tweede, een derde en een vierde keer gehouden. "Elke keer werd het groter, met meer figuranten, meer activiteiten en meer publiek. We hoeven nu ook geen oproep in de wijk meer te doen, de mensen weten het", aldus Eugelink.

De vijfde editie had vorig jaar gehouden moeten worden, maar toen was het weer zeer slecht en werd het straattheater een jaar uitgesteld. Zondag 9 december is het weer zo ver. Van 13.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers zien hoe Tuindorp het Lansink teruggebracht wordt naar het jaar 1900. Zonder tijdmachine, maar door enthousiaste inzet van zo'n 150 wijkbewoners.

Koperblazers

Koperblazers openen het evenement vanaf het bordes van hotel 't Lansink. De kindertheatergroep Barst treedt op, onder andere met scenes uit de musical Oliver en Scrooge, er is een verhalenvertelster, er is straattheater, bezoekers komen de ganzenhoedster tegen, evenals schoorsteenvegers, een tingieter, wasvrouwen, doodgravers en zakkenrollers. Nieuw is een spectaculaire goochelvoorstelling, die onder andere uitgevoerd wordt op het hoofdpodium. Er is ook een stoomlocotiefje met meerdere rijtuigen. Je kunt een kijkje nemen bij een negentiende-eeuwse apotheker, er worden Christmas carols gezongen, er zijn kramen met lekkernijen.

Verbindt wijk

"Het leuke is dat zo'n evenement de wijk ook verbindt. De eerste keer werd er spontaan een koortje gevormd van bewoners uit de Kerkstraat. Dat koor is blijven bestaan en treedt ook zondag weer op", aldus Eugelink.
"Dit is echt een evenement voor de Tuindorpers: samen iets leuks doen, op kleine schaal en super gezellig. Het is geen commercieel evenement, niemand verdient er iets aan en dan is het leuk dat je door het enthousiasme van al die vrijwilligers toch een evenement dat zoveel bezoekers trekt neer kunt zetten."

Meer berichten