Foto:

Scouting bindt zelf strijd aan met processierups

Hengelo - Scouting Cunera St. Marcellinus is vastbesloten om de Eikenprocessierups aan het Bartelinkslaantje 44 een halt toe te roepen. Daarom heeft de vereniging 50 vogelhuisjes gemaakt die Kool- en Pimpelmezen moeten verleiden om op het scoutingterrein te komen broeden. De rupsen dienen dan als voedsel voor de jongen van de vogels.

Het afgelopen voorjaar bleek dat de Eikenprocessierups ook de eiken op het kampterrein van Cunera St. Marcellinus heeft uitgekozen als leefgebied. Algemeen bekend is dat de haren van de rups vervelende jeuk en pijn kunnen veroorzaken na aanraking met de huid. Op een terrein waar veel kinderen buiten rondlopen en spelen, is dat een ongewenste situatie.

Daarom heeft de vereniging contact gezocht met de Vogelbescherming Nederland en zich laten adviseren over de beste aanpak. Op basis van die informatie is nu dus een 50-tal vogelhuisjes gefabriceerd. De vogelhuisjes hangen met de opening in de goede windrichting (N-NO-O) en ze zijn op voldoende afstand van elkaar opgehangen. En ze zijn nu al (in het najaar) opgehangen, zodat de verkennende vogels alvast hun nestje voor het voorjaar kunnen uitzoeken.

De vereniging hoopt op deze manier in een paar jaar van de Eikenprocessierups verlost te zijn.

Meer informatie op www.cunmar.nl/funda.

Meer berichten