Krake bezorgt stemmen bij organisatie NS Publieksprijs aan Herengracht
Krake bezorgt stemmen bij organisatie NS Publieksprijs aan Herengracht (Foto: Frank Krake)

Eervolle vermelding voor 'De laatste getuige' in DWDD bij strijd om NS Publieksprijs

Hengelo - Hengeloër Frank Krake voerde een intensieve campagne om stemmen te werven in zijn strijd om de NS Publieksprijs 2018 voor zijn boek ‘De laatste getuige ‘. Wekenlang trok hij langs markten, voetbalwedstrijden en lifestyle events. Half Hengelo stond vol met stembussen en hij werd zelfs om zeven uur ‘s ochtends bij het Hengelose stadskantoor gesignaleerd om stemmen te werven.

Dat alles om de NS Publieksprijs te winnen en op te dragen aan wijlen Wim Aloserij, de hoofdpersoon uit zijn boek. ‘Wim overleed twee dagen voor hij een speech op de landelijke TV zou houden tijdens de 4-mei herdenking in de Nieuwe Kerk. Na afloop daarvan zou hij de koning en koningin ontmoeten. Graag bewijs ik hem postuum alsnog dat eerbetoon’, gaf Krake te kennen.

Zijn campagne bleef niet onopgemerkt. Regionale en ook landelijke media deden er verslag van. ‘Het begon met TC Tubantia en RTV Oost, maar al snel maakte ook Omroep Gelderland een mooie TV-reportage. De dag van de bekendmaking besteedden BNR Nieuwsradio en zelfs het Radio 1 Journaal aandacht aan de bijzondere outsider in live interviews.

Stemboxen naar de Herengracht
Krake had een paar dagen voor de bekendmaking een tweetal tot de rand gevulde stemboxen ingeleverd bij de organisatie aan de Herengracht in Amsterdam. ‘6387 Papieren stemmen, dat was een hele mooie score. Ze stonden vol verbazing te kijken toen ik die stembussen in dat fraaie grachtenpand op tafel zette. Dat hadden ze nog nooit meegemaakt, maar ze reageerden ontzettend enthousiast. Wat de stand van de digitale stemmen was bleef echter geheim. Ik kon er alleen maar naar gissen’.

Omdat zijn boek niet genomineerd was leek het een bijna onmogelijke opgave om tussen de zes wel genomineerde titels van gelouterde auteurs als Tommy Wieringa, Saskia Noort en Esther Verhoef te komen. ‘Maar niets is onmogelijk als je er zelf maar in gelooft. Het zou een ultieme stunt zijn als ik zou mogen aanschuiven bij De Wereld Draait Door. Ik doe namelijk alles zelf. Schrijf niet alleen mijn eigen boeken maar geef ze ook zelf uit en doe alle promotie ervoor. Ik knok tegen grote landelijke uitgevers met enorme budgetten.’

Aan tafel bij DWDD
De avond voor de uitreiking volgde het verlossende telefoontje. Er waren zoveel stemmen uitgebracht op ‘De laatste getuige’ dat Krake zich tussen de genomineerde boeken had gevochten en werd uitgenodigd voor de uitzending van DWDD. ‘Die bekende auteurs en gerenommeerde uitgevers stonden wel even vreemd te kijken toen ik mij in de studio meldde. Nu zaten we met zeven schrijvers aan tafel in plaats van zes. Ik heb de hele avond genoten maar wist dat het ontzettend lastig zou worden te winnen’.

Uitreiking
Presentator Matthijs van Nieuwkerk maakte samen met Paul de Leeuw de uitslag bekend. Er waren in totaal 97.365 stemmen uitgebracht en ‘De laatste getuige’ ontving een speciale eervolle vermelding voor 11,6% van de stemmen (11.333). Winnaar werd ‘Zolang er leven is’ van Hendrik Groen met maar liefst 42,2 % van de stemmen. ‘Toen ik dat percentage hoorde sloeg de teleurstelling onmiddellijk om in berusting. Dat is zo’n hoog aantal stemmen, dan kun je alleen maar de winnaar van harte feliciteren en trots zijn op het behaalde resultaat en de eervolle vermelding. De glimlach ging sowieso niet van mijn gezicht want de volgende dag was het effect van de uitzending direct zichtbaar in de verkoop. Ik heb meteen een zesde druk bijbesteld’, aldus Krake.

Inmiddels zijn er 45.000 exemplaren van zijn boek over de toonbank gegaan en is er volop interesse uit het buitenland voor een vertaling van ‘De laatste getuige’.

Meer berichten