Leerlingen doen bijzonder onderzoek met insectenspeculaas

Foto: Angelien Hoppen
Foto: Angelien Hoppen

Hengelo - De meeste mensen gruwelen bij het idee, maar vijf tweedeklas leerlingen van het Bataafs Lyceum onderzoeken de bereidheid bij medeleerlingen om insecten te eten als alternatieve eiwitbron. Maandagmiddag bakten zij in een bijzondere samenwerking met de bakkerijopleiding van het ROC van Twente insectenspeculaas. In het speculaasdeeg werden sprinkhanen, krekels en meelwormen verwerkt.

Pepijn van Broekhoven, Valentijn Harperink, Ruben de Gruiter, Wout Zeelte en Wouter Zandsteeg uit M2B van het Bataafs Lyceum namen tijdens de Dag van de Duurzaamheid in oktober deel aan het Beste Idee van Hengelo, georganiseerd door de Stichting Groener Hengelo en de Groene Loper Hengelo. Hiervoor vergeleken ze de milieu-impact van vlees- en insectenconsumptie. Tijdens de presentatie leerden zij de aanwezigen dat het eten van insecten duurzaam is, want het heeft een flink aantal voordelen voor het milieu boven het eten van bijvoorbeeld vlees. De drie belangrijkste redenen zijn minder uitstoot van broeikasgassen, minder ruimte gebruik, een efficiënte omzetting van voer naar vlees. Om het draagvlak voor eten van insecten te peilen, wilden de leerlingen insectenkoekjes gaan uitdelen op school.

De inzending leverde hen niet de hoofdprijs maar wel een doos insecten op waarmee zij zo'n 200 speculaasjes gebakken hebben. Vandaag werd de proef op de som genomen: onder grote belangstelling werden in de middagpauze de koekjes uitgedeeld in de kantine van het Bataafs Lyceum. Om de bereidheid en de waardering te peilen voor het eten van insecten, werd direct een peiling gehouden. Een meerderheid waardeerde de koekjes positief, wat waarschijnlijk ook de reden was waarom veel leerlingen nog eens voor een tweede keer langs kwamen J

Meer berichten