Lezing Zwanenhof: Gij zult geen gesneden beelden maken

Zenderen - Lezing “Gij zult geen gesneden beelden maken”. Met Prof. Maarten van Buuren op 8 november om 19.30 uur op de Zwanenhof.

Elk mens heeft behoefte aan moraal. De tien geboden verschaften die lange tijd en gaven richting aan ons handelen. In een Studium Generale aan de Universiteit van Utrecht (2014) zochten Prof. dr. Hans Achterhuis (Filosofie, UT) en prof. dr. Maarten van Buuren (Moderne Letterkunde, UU) naar de waarde en betekenis ervan. Zijn deze leefregels uit een pre-moderne samenleving nog nuttig zijn voor nu?

Bij de geboden ‘Gij zult niet doden’ en ‘Gij zult niet stelen’ kan iedereen zich wel wat voorstellen. Maar wat moeten we met het gebod ‘Gij zult geen gesneden beeld maken’ in de huidige tijd? Maarten van Buuren zal mn. ingaan op dit gebod, dat -volgens hem- wil voorkomen, dat de mens verkeerde dingen vereert. Het denken van Spinoza sloot aan bij dit gebod. Hij meende dat de mens vervreemd is van zichzelf. Hoe kun je je bezinnen op de ware essentie van het leven en je niet laten inpakken door oppervlakkige verleidingen?

Datum:                donderdag 8 november, van 19.30 – 21.30 uur in de Zwanenhof in Zenderen (Retraitehuisweg 6)

Kosten:                € 7,50 per persoon, te voldoen op de avond zelf.

Meer berichten