Expositie 100 jaar Zoutwinning in Twente

Delden - Meer dan 200 miljoen jaar geleden werd zout afgezet door verdamping van zeewater. In 1857 werd bij een boring op landgoed Twickel toevallig deze zoutafzetting gevonden. Het duurde nog tot 1918 voor er een concessie werd afgegeven voor de winning van zout in Twente.

In dat jaar werd ook de KNZ, de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie opgericht. 100 jaar zoutwinning in Twente derhalve. In het Zoutmuseum in Delden is ter gelegenheid hiervan een bijzondere exposite ingericht. De exposite wordt geopend op zaterdag 20 oktober en is vanaf zondag 21 oktober tot en met 24 februari voor het publiek toegankelijk.

De expositie in het Zoutmuseum schenkt middels foto's en voorwerpen aandacht aan de 100 jaar zoutwinning. Natuurlijk komt de beginperiode aan de orde met de KNZ fabriek in Boekelo, die Boekelo voor altijd zal verbinden met Zout. Maar ook de verplaatsing van het bedrijf naar Hengelo en de verdere groei van het bedrijf, eerst als KNZ en later als AkzoNobel (en sinds deze maand Nouryon). Het vormde daarmee de basis van de chemische industrie in Twente. Maar de betekenis van de zoutwinning gaat veel verder. Het heeft gevolgen voor toerisme en voor ons landschap met de kenmerkende boortorens en zouthuisjes. Op de exposite laat het Zoutmuseum zien hoe de winning van zout zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, maar bijvoorbeeld ook hoe de publiciteit rond een op het oog alledaags product als Zout is veranderd.

Zoutmuseum Delden, Langestraat 30, 7491 AG Delden

Telefoon: 074-3764546, e-mail: info@zoutmuseum.nl

www.zoutmuseum.nl

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag: 14:00- 17:00uur

In december afwijkende openingstijden, zie www.zoutmuseum.nl

Meer berichten