grafheuvel
grafheuvel (Foto: norbert eeltink)

Cultuurhistorische wandeling op de Herikerberg

Hof van Twente - Tijdens de Nederlandse Archeologiedagen organiseert afdeling Twente van de archeologische vrijwilligersorganisatie AWN op zondag 14 oktober een archeologische wandeling op de Herikerberg tussen Markelo en Goor.

Herikerberg
De Herikerberg is één van de meest prominente ‘bergen’ van Oost-Nederland. De berg werd meer dan 125.000 jaar geleden gevormd door schuivend landijs tijdens de één-na-laatste ijstijd. Tijdens de prehistorie begroeven mensen hier hun doden in grafheuvels. Later werden boven op de berg ter dood veroordeelden opgehangen. De leem in de ondergrond werd tot in de 20ste eeuw gebruikt voor de productie van bakstenen en dakpannen.

Wandeling
Tijdens een wandeling op zondag 14 oktober kunnen deze sporen van de geschiedenis, de prachtige natuur en meer worden bekeken tijdens een cultuurhistorische wandeling. Deze wandeling begint om 13:30 bij Museum en theeschenkerij ’ Tichelwaark Rohaan’, Tichelweg 4, 7475 MZ Markelo en duurt tot ongeveer 15:30.
In museum Tichelwaark Rohaan kan men vóór of na de wandeling de geschiedenis van de dakpannen- en bakstenenproductie bekijken.

Na de wandeling is bij Tichelwaark Rohaan ook de gelegenheid om na te praten onder genot van een kopje koffie of thee. Deelname is gratis.

Meer berichten