Leerlingen van het Bataafs Lyceum zijn inmiddels aan de slag gegaan met ideeën voor een groener Hengelo. Ze bedachten verschillende duurzame projecten. Eigen foto
Leerlingen van het Bataafs Lyceum zijn inmiddels aan de slag gegaan met ideeën voor een groener Hengelo. Ze bedachten verschillende duurzame projecten. Eigen foto (Foto: )

Appelbomen op het Marktplein?

Hengelo - Om meer aandacht te vragen voor duurzaamheid en lokale groene initiatieven organiseert Stichting Groener Hengelo met de Groene Loper Hengelo het evenement 'Het groenste idee van Hengelo'. Inwoners van Hengelo kunnen deze week nog, tot 5 oktober, via de website www.groenerhengelo.nl met behulp van een formulier hun groenste idee mailen.

Leerlingen van het Bataafs Lyceum zijn inmiddels aan de slag gegaan met ideeën voor een groener Hengelo. Op het Bataafs Lyceum wordt in de onderbouw van de MasterClass projectonderwijs gegeven. De klassen hebben wekelijks ongeveer tien lesuren project. Het huidige project in de tweede klas betreft een duurzaamheidsproject. Het docententeam van de MasterClass werd door de stichting Groener Hengelo geattendeerd op het project 'Het groenste idee van Hengelo'.

De klas werd vervolgens verdeeld in vier groepen die allemaal moesten brainstormen over duurzaamheid. Na een inleiding door Angelien Hoppen van de Groene Loper zijn de groepen vervolgens aan de slag gegaan om de ideeën verder uit te werken met in het achterhoofd de drie P's (People, Planet, Profit). 

"De projecten zijn erg verschillend. Zo is er een groep die appel- en perenbomen wil gaan planten op het marktplein. De people is dat mensen lekker appels en peren kunnen eten, de planet is dat er minder CO2 is en minder warmte door de schaduw, profit is gratis appels en peren", aldus docent Tom Boensma. "Een andere groep wil aantrekkelijke prullenbakken plaatsen. De groenste prullenbak maakt weggooien leuker, omdat hij een geluidje maakt en omdat hij leuker oogt. Ze hebben onderzoek gedaan naar prullenbakken met geluidjes. Ook is hij multifunctioneel omdat er batterijen in de 'benen' gegooid kunnen worden. "Nog een andere groep wil het consumeren van insecten promoten door in de aula op school insecten tijdens de pauze aan te bieden om zo minder vlees op het menu te krijgen om de leerlingen bewust te laten worden van duurzamere consumptiegoederen."

Lezingen en prijzen

De ideeën komen ter sprake tijdens de bijeenkomst op woensdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Vanaf 19.00 uur komen in de Storkzaal, locatie de Gieterij 200 van het ROC van Hengelo, verschillende inspirerende sprekers aan het woord en worden de prijzen uitgereikt. Een geldprijs van 500 euro en de wisselbeker is er voor het groenste idee van Hengelo 2018. En wisselbokalen voor de meest duurzame inwoner en ondernemer van Hengelo.

Meer berichten