Diana Kiesenberg: "In een leesgroep heb je ontzettend mooie gesprekken, Je ontmoet mensen met dezelfde interesses. Echt een verrijking." Foto: Jenny ter Maat
Diana Kiesenberg: "In een leesgroep heb je ontzettend mooie gesprekken, Je ontmoet mensen met dezelfde interesses. Echt een verrijking." Foto: Jenny ter Maat (Foto: Jenny ter Maat)

'Lezen opent hele nieuwe werelden'

In Hengelo start een nieuwe leesclub. In Bibliotheek Hengelo is op donderdagmiddag 20 september een informatiebijeenkomst hierover voor mensen die het leuk vinden om over literatuur te praten en in contact willen komen met andere lezers. Contactpersoon voor deze regio is Diana Kiesenberg uit Hengelo.

Hengelo - "Wat ik heb met literatuur? Het is een belangrijke basis in mijn leven. Als kind liep ik de bibliotheek al in en uit en kon ik helemaal in een boek duiken." Diana Kiesenberg was beleidsmedewerker in de zorg en heeft na haar pensionering weer tijd om te lezen. Ze geniet daarvan en werd lid van de Senio leesgroep op in Borne. "Een hechte groep, vijf dames en drie heren. We hebben het ontzettend goed met elkaar, houden interessante gesprekken. In de meeste leesclubs Literatuur zitten meer vrouwen dan mannen. Mannen tekenen meer in op de leesgroepen Geschiedenis, Filosofie en de Muziekluistergroep."


In Hengelo is ze eveneens lid van de leesgroep Literatuur en van de Muziekluistergroep. Zelf heeft ze de nodige boeken thuis. "Toevallig woon ik in Hengelo ook boven de bibliotheek", lacht ze. "Het is fantastisch dat de bibliotheek voor deze infobijeenkomsten ruimte beschikbaar stelt. De samenwerking is erg goed."

Elke leesgroep is met acht deelnemers vol. Gaat er iemand weg, dan kan er iemand bij. En anders wordt een nieuwe groep gestart. De literatuurgroep bespreekt moderne literatuur. "Van zowel Nederlandse auteurs als vertaald werk van buitenlandse schrijvers. De leidraad is een lijst die door Senia geleverd wordt. Elke club leest daaruit zes tot zeven boeken per jaar. Nee, geen detectives of kasteelromans, haha." De boeken worden gelezen en besproken aan de hand van een leeswijzer, waarin allerlei informatie over dat bepaalde staat en ook een aantal vragen. Kiesenberg: "Een nieuwe leesclub regelt alles zelf. Wanneer ze bijeenkomt, meestal eens in de zeven weken want dan heb je ongeveer een boek gelezen, waar ze bijeenkomt, dat kan in de bibliotheek, bij elkaar thuis maar ook elders, en welke boeken ze bespreekt. Om de beurt is iemand gespreksleider."
Zijn er voldoende belangstellenden, dan wordt tijdens de informatiebijeenkomst ter plekke een nieuwe leesgroep opgericht. Deelnemers betalen aan Senia 35 euro per jaar, en eenmalig 6 euro inschrijfgeld.

"Voor een kind is lezen heel belangijk, maar voor een volwassenen evengoed. Je verdiept je in werelden die je niet kent, denkwerelden die je anders naar zaken laten kijken. Het hangt er wel van af in hoeverre een boek je meeneemt." "Een hit van dit jaar is De Heilige Rita van Tommy Wieringa. Ik lees nu Kolja van Arthur Japin. Onlangs hebben we het boek De vergeten bankencrises besproken. Taai om te lezen, maar ik lees de krant nu anders als ik over banken lees." Een boek dat haar echt greep is Het oude land van Dörte Hansen. "Je vecht voor je bestaan als oorlogsvluchteling; een intermenselijk probleem met onderhuidse spanningen. Ik heb graag een verhaal dat in lagen is opgebouwd, en dit is zo'n verhaal. Bovendien is het geschreven in prachtige taal."

"Deelnemers beginnen vaak aarzelend en raken helemaal enthousiast. Je ontmoet mensen met dezelfde interesses en hebt ontzettend mooie gesprekken. Het verrijkt je leven."

Drie informatie bijeenkomsten worden gehouden in Bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34.

Leesclub Literatuur op donderdag 20 september, aanvang 14.00 uur.
Leesclub Geschiedenis op woensdag 3 oktober om 14.00 uur.

Leesclub Filosofie op dinsdag 16 oktober om 10.00 uur.
Graag aanmelden via mail:
diana.kiesenberg@senia.nl.

Meer berichten