Foto:

Laatmiddeleeuws aardewerk gevonden op Schild in Goor

Goor - Bij graafwerkzaamheden in voorbereiding op de bouw van appartementen op de hoek Grotestraat/Bleekstraat zijn laatmiddeleeuwse (13e-16e eeuw) potscherven gevonden.

Vrijwilligers van het Goors Historisch Museum mochten meekijken toen met machines de eerste grond werd afgegraven. Op de eerste dag was de 'oogst ' nog erg mager, maar op dag twee kwamen er potscherven naar boven waaruit blijkt dat er bewoning was op het Schild in de 13e/14e eeuw.

Vier bodems van wat 'jacobakannetjes' uit Siegburg (D) worden genoemd, zijn waarschijnlijk uit de 13e eeuw zijn. Dat is de eeuw dat het Schild werd ontwikkeld tot 'Nije Statt'. Dit wordt dan ook de naam van het nieuwe complex.

Ook een pot van handgevormd grijs aardewerk 13e-16e eeuw, kwam tevoorschijn. De vingervegen op de buitenwand zijn hierbij duidelijk zichtbaar.

Verder zijn er delen van een vergiet gevonden. Door deze delen aan elkaar te leggen is de vorm van het hele vergiet te herleiden. Het is dan wat men noemt 'archeologisch compleet' en zou tot een geheel gerestaureerd kunnen worden.

Een medicijnflesje is van veel later datum, maar wel met de mond geblazen.

Bij het begin van de bouw komen er hopelijk nog meer vondsten naar boven.

Info: Goors Historisch Museum, goorsmuseum@kpnmail.nl

Trudie Broekman, afd. archeologie

Meer berichten