Foto:

Dominante Nathan Ottink neemt voorschot op het NK

HENGELO - Aan het begin van het seizoen wist Nathan Ottink nog niet goed waar hij stond bij de mini's, drie ronden later in het Nederlands kampioenschap IAME X30 is dat wel duidelijk geworden: bovenaan. De 11-jarige karter uit Hengelo won in Venray de derde ronde van het kampioenschap in de miniklasse en heeft de titel voor het oprapen.

"Dit is heel fijn", zegt de licht beduusde Nathan over het goede nieuws dat hij om kampioen te worden alleen nog maar van start hoeft te gaan en niet gediskwalificeerd moet worden. "Ik ben nu zo goed als zeker Nederlands kampioen. Dat geeft een heel lekker gevoel. Zeker ook omdat ik vorig jaar in het middenveld meedeed."

Daarom kwam het voor de snelle Hengeloër dan ook enigszins als een verrassing dat hij al sinds de eerste ronde van het NK meedoet om de overwinning. "De motor loopt goed, mijn vader stelt de kart heel goed af en ik heb als rijder veel geleerd", verklaart hij zijn sterke rijden.

De belangrijkste les die hij dit seizoen heeft geleerd? "Dat ik me goed moet blijven concentreren en niet te veel gespannen moet raken tijdens een wedstrijd. Voor het seizoen dacht ik nog: ik hoop dat ik naar het podium kan rijden. Maar toen ik mijn eerst wedstrijd had gereden, dacht ik: misschien kan ik wel kampioen worden. Dat voelt heel goed."

Hij heeft in de loop van de wedstrijden wel gemerkt dat het lastig is om de leider te zijn in een kampioenschap. Want de leider, die is altijd degene die wordt opgejaagd. "Zeker in het begin van het kampioenschap vond ik het wel moeilijk daar mee om te gaan, maar ik wende eraan. Nu kan ik er beter mee omgaan."

Dat toonde hij overtuigend op de relatief nieuwe kartbaan van Venray, waar afgelopen weekeinde voor het eerst een NK-race werd gehouden. Nathan denderde er naar de twee, eerste en eerste plaats in de respectievelijke races. Dat hij op een nieuw circuit reed, deerde hem dus niet, gezien zijn sublieme resultaten op de technische omloop in Limburg.

"Ik vond sommige stukken niet echt fijn voor een minikart omdat die karts wat meer moeite hebben met accelereren dan andere karts. Op het lange rechte stuk komt er wel echt de snelheid in, maar de rest is heel technisch en moeten we steeds accelereren. Wel vond ik het heel leuk dat het zo'n technische baan is. Hij is moeilijker dan veel andere banen."

Daar kwam het warme zomerweer overigens bij. "Ik vond het best zwaar, het racen op deze baan, in deze warmte. De motoren hadden het daardoor moeilijk." Hoe het ook zij, uiteindelijk was het voor Nathan allemaal uitstekend verlopen. Al had hij in de finale moeten knokken voor de winst. "Tristan Kroone bleef bij mij aanhaken in de finale en dat maakte het spannend."

Meer berichten