Koekoek, het is lente
Koekoek, het is lente (Foto: Maria Pompe)

Zaterdag 19 mei: Groenmarkt Hengelo

Hengelo - Hengelose tuinen worden een stuk groener. Dat is in elk geval het plan van alle samenwerkende partijen die komende zaterdag 19 mei de Groenmarkt organiseren.
Op deze Groenmarkt helpen heel veel organisaties Hengeloërs bij het vergroenen van hun tuin! De Groenmarkt duurt van 11.00 uur tot 16.00 uur en vindt plaats op het pleintje aan de De Wetstraat, achter de HEMA.

Tegel eruit, plantje erin!
Onderdeel van de Groenmarkt is de 'tegel eruit, plantje erin'-actie: iedereen die een tuintegel inlevert, krijg een mooi plantje gratis! De actie is een samenwerking van Groei & Bloei, Fahner Vasteplanten Kwekerij en de Welkoop Hengelo (twee tegels/plantjes per persoon en op=op).

Van grijze naar groene tuin
Een groene tuin is om meerdere redenen belangrijk. Zo zorgt meer groen in de tuin voor betere waterafvoer bij heftige regenbuien. Liggen er veel stenen, dan blijft het water langer staan en treedt er meer wateroverlast op, terwijl in een groene tuin het water gewoon de grond in kan. Een tuin met veel groen zorgt bovendien voor meer biodiversiteit in de stad. Zo zijn bijen onmisbaar voor onze voedselproductie, maar ook andere insecten, vlinders en vogels zijn belangrijk voor onze omgeving. Bovendien is een levende en groene tuin heerlijk om naar te kijken!

Klimaatverandering, regenwateropvang, groenonderhoud
Medewerkers van waterschap Vechtstromen vertellen alles over regenwateropvang en het voorkomen van wateroverlast. De gemeente Hengelo zelf is ook aanwezig met nuttige tips over het opvangen van de gevolgen van klimaatontwikkeling en informatie over groene daken: handig als je bijvoorbeeld geen tuin hebt, maar wel een plat dak! Gildebor geeft nuttige tips over groenonderhoud.

Samenwerking
De Groenmarkt is een samenwerking van veel verschillende ondernemers en partners. De Tuinfee zorgt voor tuininspiratie met mooie producten, IVN Hengelo en de KNNV Vereniging voor Veldbiologie organiseren bomenexcursies om 12.00 uur en 14.00 uur en de Bijenvereniging Hengelo geeft voorlichting over biodiversiteit en biedt mooie bijenproducten aan. SWB Horeca vestigt de aandacht op de 'eetbare tuin' met hapjes. Ook de Natuur- en Milieuraad Hengelo, de Groene Loper Hengelo en het Zonnecollectief Tuindorp Hengelo zijn aanwezig met informatie.
Geen tijd om naar de Groenmarkt te komen, maar wel al een tuincentrumbezoek gepland? Ook bij de Welkoop is het mogelijk om zaterdag tuintegels voor plantjes in te leveren. Hier geldt eveneens een maximum van twee tegels/plantjes per persoon en op=op.

Meer berichten