Hoogspanning. Gevecht om de IJsselcentrale 1945

Hengelo - Museum Hengelo houdt een bijzondere tentoonstelling naar aanleiding van de heldendaad, verricht door de Hengelose verzetsheld Theo van Loon in de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling 'Hoogspanning. Het gevecht om de IJsselcentrale op 01 april 1945' is te zien van zondag 6 mei tot en met zondag 26 augustus.

De tentoonstelling bestaat uit ensembles, die een verhaal vertellen over onder andere de jeugdjaren en opleiding Theo van Loon, Hengelo in oorlogstijd, Station Hengelo en meer.

Theo van Loon werd in 1920 geboren in Maastricht. Als vijftienjarige tiener komt hij in 1935 naar Hengelo, samen met zijn ouders en twee zusjes. Het gezin van Handelsagent-Inspecteur bij de Nederlandsche Spoorwegen (NS), Adrianus van Loon, komt aan de Deldenerstraat 115 te wonen.

Op een drukke zaterdagmiddag, 18 maart 1944 verricht Theo als spoorman een heldendaad; hij weet eigenhandig een munitiewagon, die is beschoten en in brand is geraakt, los te koppelen van een langere munitietrein, die in zijn geheel dreigt te ontploffen, waardoor hij de stad Hengelo 'met groot gevaar voor eigen leven' voor een zeer grote ramp behoedt. Als in september 1944 de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten worden gevormd is Theo van de partij.

Op 1 april 1945 voert 'soldaat' van Loon van de BS, samen met 24 strijdmakkers, een verbeten strijd om behoud van de Electrische Centrale te Hengelo. In deze strijd verliezen drie BS-ers hun leven, waaronder Theo van Loon.

Entree 5 euro; jongeren tot en met 18 jaar en donateurs gratis. Locatie: Museum Hengelo, Beekstraat 51.

www.museumhengelo.nl

Meer berichten