Burgemeester Schelberg (tweede van links) met de teamcaptains, docenten en jury van het Scholierendebat. Poppodium Metropool stelde voor alle teams vrijkaarten voor concerten beschikbaar. Helemaal rechts docent Bart van Beek en teamcaptain Mark Boom van het Bataafs Luceum.
Burgemeester Schelberg (tweede van links) met de teamcaptains, docenten en jury van het Scholierendebat. Poppodium Metropool stelde voor alle teams vrijkaarten voor concerten beschikbaar. Helemaal rechts docent Bart van Beek en teamcaptain Mark Boom van het Bataafs Luceum. (Foto: Annemarie Brinkhorst)

Bataafs Lyceum wint Scholierendebat

HENGELO - De hoogste klassen van havo en vwo van de vier Hengelose scholengemeenschappen zijn onlangs met elkaar in debat gegaan. Het Bataafs Lyceum won deze editie en kreeg een wisselbeker en een cheque van 250 euro, te besteden aan de debatcultuur op school. Poppodium Metropool stelde concertkaarten beschikbaar voor alle teams.

De scholieren van het Montessori College, het Twickel College, het Bataafs Lyceum en Lyceum De Grundel gingen in zes rondes met elkaar in debat. Burgemeester Schelberg leidde de debatten met verve en zorgde dat iedereen zijn zegje kon doen.

De stellingen waarover de scholieren discussieerden varieerden van 'de leeftijdsgrens om te stemmen moet worden verlaagd naar 16 jaar' tot 'alleen landen die vrouwenrechten respecteren hebben recht op ontwikkelingshulp'. Verder werd gedebatteerd over gender-neutrale wc's, het verbieden van vrij afsteken van vuurwerk, het wel of niet plaatsen van windmolens en het verplicht open zijn van winkels op zondag.

De teams waren in de debatten erg aan elkaar gewaagd. Ze wisten het publiek in de theaterzaal van 't Berflo te overtuigen met hun argumenten en humor. Zo vonden de debaters van Twickel het plaatsen van windmolens in Hengelo niet logisch, omdat het niet hard genoeg waait. Waarop het Montessori gevat antwoordde: 'Daar merk ik anders nooit wat van op de fiets'.

Ook de verschillen in 'toiletcultuur' tussen mannen en vrouwen werden uitgebreid beschreven tijdens het debat over gender-neutrale wc's. 'Mannen doen hun ding en gaan weer weg, wij vrouwen hebben gewoon meer tijd nodig voor haar en make-up', aldus een debater van het Bataafs Lyceum. Het leidde tot hilariteit in de volle zaal.

De laatste twee rondes verliepen volgens een zogenoemd 360 graden debat. Tijdens zo'n debat wisselen de teams van standpunt als de gong luidt. De jury onder leiding van Niek Dekker van het Debatbureau vond de verschillen tussen de teams klein. Met name waar het ging om teamwork en het inbrengen van nieuwe argumenten maakten de debaters van het Bataafs Lyceum het verschil.
Twickel volgde op de voet.

Het Montessori College en Lyceum De Grundel maakten na een ingelast debat uit wie derde en vierde werd. 'In Hengelo is meer dan genoeg te doen voor jongeren', luidde de stelling. Daar wisten de scholieren wel raad mee. Beide teams brachten steeds nieuwe voorbeelden in en sterke oneliners, zoals 'Hengelo zal herrijzen als een feniks'. Uiteindelijk werd De Grundel derde en het Montessori vierde.

Meer berichten