De gemeente plaatst 68 ondergrondse containers voor restafval.
De gemeente plaatst 68 ondergrondse containers voor restafval.

Aanleg ondergrondse containers voor restafval hervat door gemeente

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft de aanleg van ondergrondse containers voor restafval hervat. Tot en met 15 juni komen er 68 ondergrondse containers voor restafval bij in Hengelo. Dertig containers worden verwijderd.

Het merendeel van de ondergrondse containers zit al in de grond, vooral bij hoogbouw. Op 15 juni heeft Hengelo dan bijna driehonderd ondergrondse containers voor restafval. De Hasseler Es bijt deze week het spits af met vier nieuwe ondergrondse containers.

In december 2017 heeft de gemeenteraad besloten om restafval in Hengelo per 1 juli via ondergrondse containers in te zamelen en een keuzemogelijkheid te bieden aan huishoudens die de grijze container willen behouden tegen extra kosten. Het plaatsen van ondergrondse containers heeft enkele maanden vertraging opgelopen, omdat de Raad van State afgelopen zomer heeft aangegeven dat de gemeente Hengelo eerst een formele inspraakprocedure moest volgen om de containers te plaatsen.

Burgemeester en wethouders heeft in januari het plaatsingsplan voor ondergrondse containers vastgesteld. Het plaatsingsplan kwam tot stand na ruim twintig inloopavonden in alle wijken en buurten. Daarna was er een inspraakprocedure; inwoners hebben een zogeheten zienswijze kunnen indienen. Op basis van de zienswijzen heeft de gemeente het plaatsingsplan op meerdere plekken aangepast. Het plaatsingsplan is te bekijken op www.hengelo.nl/afvalcontainers.
Er is tien keer beroep aangetekend tegen een containerlocatie bij de Raad van State. Voor drie locaties is een voorlopige voorziening aangevraagd. Dat betekent dat deze drie containers voorlopig niet worden geplaatst in afwachting van de uitspraak.

Uiterlijk 15 juni moeten de ondergrondse containers voor restafval in de grond geplaatst zijn. Werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer. Voor de plaatsing van een ondergrondse container is vooral rekening gehouden met kabels en leidingen in de grond, een logische route van de vuilniswagen, bomen en verkeersveiligheid.

Het plaatsen van een ondergrondse container duurt minder dan een week. Allereerst moet er een gat in de grond worden gemaakt met de juiste afmetingen. Deze boorwerkzaamheden kunnen tijdelijk voor wat geluidsoverlast zorgen. Soms is bronbemaling nodig.

Meer berichten