Foto: Miranda Keilholtz

Gymnasiumdag Bataafs Lyceum

Hengelo - Wat aten de Romeinen? Hoe maak je een tentoonstelling? Hoe word je een stoïcijn? Hoe zagen de grenzen van het Romeinse Rijk eruit? Op deze en andere vragen kregen de leerlingen van het Bataafs Lyceum op de gymnasiumdag een antwoord.

De dag begon met een voorstelling van verhalenverteller Fons Boer. Leerlingen zaten ademloos te luisteren naar zijn verhaal over Amor en Psyche. Daarna waren de leerlingen zelf aan zet. In drie rondes maakten ze in workshops kennis met verschillende facetten van de Griekse en Romeinse cultuur. Zo ontdekten ze bijvoorbeeld dat de Romeinen al hamburgers aten. Dat aanhangers van het moderne mindfullness nog wat konden leren van de Romeinse stoïcijnen. Dat Afrika er heel anders zou hebben uitgezien als de Romeinen de grenzen hadden vastgesteld. En dat er bij het ontwerpen van een goede tentoonstelling nog heel wat komt kijken. Leerlingen konden ook hun creativiteit kwijt bij het houtbranden en het schrijven van een eigen toneelstukje.

Dankzij de inspanning en het enthousiasme van een aantal docenten van het Bataafs Lyceum en de expertise van gastdocenten en Nicole Tanke van TheArtParty@Home werd het een leuke en leerzame dag, zoals ook blijkt uit de reacties van leerlingen:

'Psychologie was heel interessant. Soms zelfs een beetje 'mindblowing.' Sura, G2a

'Het was leuk om meer te weten te komen over de oudheid door middel van de workshops.' Allysha, G3a

'Ik vond de gymnasiumdag erg leuk omdat er aandacht werd geschonken aan de gymnasiasten.' Ceren. G3a

'Vooral de les 'stoïcijns' was cool.' Chelsey, G2a

'Leuk, het is véél beter dan een gewone schooldag.' Maik, G2a

Meer berichten