Marie-Jose voor het oude deel van het Storkgebouw (nu Siemens): "Deze plek zegt veel over Hengelo en over de trotsheid van de stad. De aanwezigheid van Stork heeft daar een belangrijke rol in gespeeld."
Marie-Jose voor het oude deel van het Storkgebouw (nu Siemens): "Deze plek zegt veel over Hengelo en over de trotsheid van de stad. De aanwezigheid van Stork heeft daar een belangrijke rol in gespeeld." (Foto: Annemarie Brinkhorst)
Politiek

Het hart van Hengelo moet weer gaan kloppen

Hengelo - Op woensdag 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In deze rubriek stellen wij elke week een lijsttrekker van een Hengelose politieke partij aan u voor. Deze week is de beurt aan Marie-José Luttikholt, lijsttrekker van de PvdA.

Wat is voor u het mooiste stukje Hengelo en waarom?
"Het oude deel van het Storkgebouw aan de achterkant van het station, waar nu Siemens op staat, vind ik het mooiste stukje Hengelo. Die plek zegt veel over Hengelo en over de trotsheid van de stad. De aanwezigheid van Stork heeft daar een belangrijke rol in gespeeld."
"Hengelo is de metaalstad en dat komt voor een deel door Stork. Bovendien is de april-meistaking tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Stork in Hengelo begonnen. De werknemers legden het werk neer en gingen met gevaar voor eigen leven de straat op, omdat ze het niet eens waren met wat er gebeurde. Die staking heeft in het hele land navolging gehad."

Wat onderscheidt uw partij het meest van de andere partijen?
"De PvdA is van oudsher een arbeiderspartij en dat past perfect bij deze stad, want Hengelo is een arbeidersstad. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheid werk in Hengelo, met name in de industrie. Maar we moeten wel zorgen dat we het werk behouden en dat er nog meer banen bij komen. Daarom willen wij ons inzetten voor meer banen in de maakindustrie, want dat is van belang voor de toekomst."

U mag één dag de baas van Hengelo zijn. Wat zou u direct doen?
"Het liefst zou ik dan alle werknemers bij Siemens de zekerheid willen geven dat ze daar tot aan hun pensioen kunnen blijven werken, maar daar ga ik als politicus niet over.

Als ik iets moet noemen waar de politiek wel invloed op heeft, dan zou ik aan mensen in de bijstand een basisinkomen willen geven. Zo verdwijnt voor hen de stress over alle regelgeving en kunnen ze vanuit rust bekijken hoe ze een bijdrage aan de samenleving kunnen leveren."

Waar wilt u over vier jaar trots op zijn?
"Ik zou trots zijn als onze inwoners het gevoel hebben dat ze gehoord zijn door de gemeente en dat hun ideeën daadwerkelijk de ruimte hebben gekregen om tot bloei te komen. De gemeente moet dat faciliteren."

"Verder hoop ik dat we dan hebben bereikt dat jongeren hier blijven wonen en niet meer zo vaak wegtrekken naar het westen. Daarvoor moet er wat te beleven zijn hier, maar ook de huisvesting voor hen moet goed zijn geregeld in deze stad. Het is belangrijk dat er voldoende goede en betaalbare huisvesting voor handen is. Voor ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen en geen zorg nodig hebben, moeten er nieuwe woonvormen komen waarin wordt omgezien naar elkaar. Daarmee voorkom je voor een deel ook eenzaamheid onder ouderen."

Dan is er nog de binnenstad: "Het hart van Hengelo moet weer gaan kloppen en het zou mooi zijn als dat in de toekomst weer het geval is."
Een positieve houding is daarbij onmisbaar volgens Marie-José. "De schop gaat in de grond. Het moet iets moois worden. Als de Hengeloërs met vertrouwen en positieve energie de binnenstad samen gaan opbouwen dan is er over vier jaar veel gewonnen. Hengelo maken we samen."

Meer berichten