Mariska ten Heuw in de hal van het ROC: "Dit is voor mij dé plek die alles in zich heeft. Het staat voor verleden, heden en toekomst. Het is een plek waar alle mensen samenkomen."
Mariska ten Heuw in de hal van het ROC: "Dit is voor mij dé plek die alles in zich heeft. Het staat voor verleden, heden en toekomst. Het is een plek waar alle mensen samenkomen." (Foto: Annemarie Brinkhorst)
Politiek

'Hengelo moet zijn sociale karakter behouden'

Hengelo - Op woensdag 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In deze rubriek stellen wij elke week een lijsttrekker van een Hengelose politieke partij aan u voor. Deze week is de beurt aan Mariska ten Heuw, lijsttrekker van de SP.

Wat is voor u het mooiste stukje Hengelo en waarom?
"Het ROC is voor mij dé plek die alles in zich heeft. Het staat voor verleden, heden en toekomst. Als je daar binnenkomt, is er altijd reuring. Het is een soort community college, een plek waar alle mensen samenkomen." Ze vervolgt: "Het ROC is gevestigd in de oude gieterij van Stork en voor mij is dat het symbool van de opkomst en het belang van de industrie in Hengelo."
"Normaliter kun je niet zomaar een fabriek binnenlopen, maar bij de gieterij kan dat nu wel. Jonge mensen worden er opgeleid voor hun latere beroep. Zij gaan straks de Twentse arbeidsmarkt op en dat heeft natuurlijk alles te maken met de toekomst."

Wat onderscheidt uw partij het meest van de andere partijen?
"Ons activisme, dat is waarin onze partij zich het meest onderscheidt. Neem bijvoorbeeld de acties voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) in het ziekenhuis in Hengelo, het behoud van het werk bij Siemens of voor huurverlaging; het was de SP die als eerste opstond om de strijd aan te gaan. Activisme is altijd de basis geweest van onze partij. Samen strijden voor de goede zaak. Je moet als partij ook buiten de gemeenteraad actief zijn om te laten zien waar je voor staat."

U mag één dag de baas van Hengelo zijn. Wat zou u direct doen?
"Ik zou heel graag de zorg weg willen nemen bij mensen die knetterhard werken, maar toch van een te laag inkomen moeten zien rond te komen. Het zou me een lief ding waard zijn als die mensen, natuurlijk het liefst voor langere tijd, onbezorgd kunnen leven en geen stress meer hoeven te hebben over hoe ze de maand financieel door moeten komen. Begrijp me goed: ik heb niets tegen rijkdom, maar wel tegen armoede. Ik zie wat armoede met mensen doet."

Waar wilt u over vier jaar trots op zijn?
"Hengelo is een sociale stad en ik zou er trots op zijn als we dat dan nog steeds kunnen zeggen. We moeten het sociale karakter van onze stad en het sterke verenigingsleven behouden."
Ze vervolgt: "Ik ben ook trots als we erin slagen om de industriële werkgelegenheid te behouden en als blijkt dat de nieuwe en innovatieve industrie nog steeds een plek heeft in deze stad en regio. Je ziet aan de gebeurtenissen bij Siemens dat dat niet zo vanzelfsprekend is. Als gemeente moeten we daar echt onze nek voor uitsteken."

"Duurzaamheid zal de komende jaren een veel grotere rol gaan spelen", voorziet Mariska. "We zullen belangrijke beslissingen moeten nemen, over hoe de energietransitie vorm krijgt bijvoorbeeld en hoe we onze inwoners daarbij gaan betrekken. Daarnaast moet vergroening ook letterlijk zichtbaar worden in de stad: duizend bomen erbij en meer groen. Te beginnen bij de binnenstad, want dat moet weer de huiskamer van de stad worden waar iedereen zich thuis voelt. Dat bereik je overigens niet alleen met een andere kleur bestrating en meer groen, maar vooral met meer activiteiten. Daarvoor moet budget beschikbaar komen."

Meer berichten