Lemmens: "In onze tijd waren er veel 'wilde' dieren zoals ganzen, zwanen, otters en eenden op het kleigat.'
Lemmens: "In onze tijd waren er veel 'wilde' dieren zoals ganzen, zwanen, otters en eenden op het kleigat.'
Saargebied

Kleine geschiedenis van het Saargebied

Toen Willem Stork (1896-1980) de firma Stork-Chemie oprichtte kocht hij ook een stuk grond aan het kleigat bij de Breemarsweg. Daar werden vier witte twee-onder-een-kappers gebouwd. Gerard Lemmens beschrijft de bewoners van toen.

Bewoners IJsselstraat 7

Ingenieur en Mevrouw Ro(o)zenbroek woonden op nummer 7. Het was een echtpaar op hogere leeftijd met volwassen kinderen. Ik kan mij nog herinneren dat ze een vierjarige kleindochter hadden die soms op bezoek kwam en die vloeiend vier talen kon spreken.
Het echtpaar werd onder andere opgevolgd door ingenieur Rein en Greet Harteveld met dochtertje Felicia en zoontje Rogier, het waren schatten van kinderen. Rein werkte voor Akzo. Ik herinner me Greet met haar enorme humor, charme en lach, heel goed. Zij overleed er op zeer jonge leeftijd. Vrij snel daarna verhuisde Rein met zijn twee kinderen naar een ander huis in Hengelo en niemand had verder kontakt met hen. Niemand van het Saargebied werd ook uitgenodigd op de begravenis van Greet, hetgeen vreemd was.

Bewoners IJsselstraat 9

Hier woonden Jan en Meta Koning-van Rooyen. Een pas getrouwd stel waaruit twee dochters geboren werden, Nicolette en Francisca (Ciska) Koning. Jan Konings ouders waren het echtpaar Koning-Blijdenstein. Meta was later in haar leven zeer geïnteresseerd in antiek glas. Vandaar dat ze als vrijwilliger de glas inventaris van Kasteel Twickel maakte. Jan hield veel van zijn jonge jenever en van zijn sigaren! Jan had een broer, Tjaard Koning, die een tuinarchitecten bedrijf had in Enschede. Jan en Meta Koning zijn beiden vanuit dit huis begraven.

Bewoners IJsselstraat 11

Op huisnummer 11 woonden ingenieur en mevrouw Knotnerus met hun twee zoontjes. Zij bleven niet zo lang. Circa 1955 kwamen de heer en mevrouw Kleber met dochters Mieke (zij huwde Hans Methorst) en Feronica Kleber hier te wonen. In circa 1965 werden ze opgevolgd door proffessor en mevrouw H. Hesselink wiens drie kinderen al volwassen waren. Zij bleven er ook niet zo lang wonen en verhuisden naar een prachtig groot wit huis in Deldenerbroek met een groot bos erbij. Zij hadden twee ruwharige tekkels, Lucas en Markus. De Hesselinks werden opgevolgd door de heer en mevrouw Blaupot ten Cate en hun zoontje Paul. Paul werd piloot en woonde in Zwitserland. Het verhaal deed de ronde dat zij familie waren van de bekende schilder Mesdag en daarom veel van zijn schilderijen geërfd hadden. Als er weer wat geld nodig was dan werd er een Mesdag van de zolder gehaald en naar een veiling gestuurd. Ook dit gezin bleef er niet lang wonen. Zij werden opgevolgd door de familie Stockman. Daarna woonden op nummer 11 Tineke (achternaam?) en haar man, een Hongaarse musicus. Dat zijn de laatste bewoners die ik me nog herinner. Ik vond Tineke was erg kranig want zij had enorm veel pijn met haar beenderkanker, waaraan ze uiteindelijk overleed.


Volgende week aflevering 5, over de bewoners van 1949.

Reageren? Mail naar:
gerardwillemcharleslem mens@yahoo.co.uk

Meer berichten