Burgemeester Ellen Nauta nieuwe voorzitter Kinderfonds MAMAS

Burgemeester Ellen Nauta. Foto: Gemeente Hof van Twente
Burgemeester Ellen Nauta. Foto: Gemeente Hof van Twente (Foto: Gemeente Hof van Twente)

Hof van Twente - "Als je een ander kunt helpen, moet je dat nóóit nalaten." Ontwikkelingswerk werd burgemeester van Hof van Twente Ellen Nauta met de paplepel ingegoten. "Er kwamen vroeger regelmatig vrienden van mijn ouders bij ons thuis die ontwikkelingswerk deden; ik was mateloos gefascineerd door hun foto's en verhalen." Ook nu ze burgemeester is, laat internationale ontwikkelingssamenwerking haar niet los, resulterend in het kersverse voorzitterschap van Kinderfonds MAMAS.

"Kinderfonds MAMAS is een stichting die lokale vrouwen in Zuid-Afrika steunt, die daar opstaan voor de allerarmste kinderen", legt Nauta uit. "Tijdens mijn loopbaan in de ontwikkelingssamenwerking heb ik geleerd dat wij hier in Nederland niet moeten bedenken hoe het elders moet. En dat is nu precies de basis van Kinderfonds MAMAS: zij steunen lokale vrouwen die zelf heel goed weten wat de problemen en oplossingen zijn. Ze missen alleen het geld en dáár kunnen wij vanuit Nederland bij helpen."

Verbonden met ieder kind
Nauta is zelf moeder van twee volwassen kinderen. "Als moeder heb je één unieke eigenschap: je hebt het leven doorgegeven", zegt ze daarover. "Dat houd je je hele leven bij je. Het geeft je een verbondenheid met ieder kind, niet alleen met die van jezelf. In mijn werk als burgemeester zie ik in de jeugdzorg ook situaties voorbij komen waarvan ik me afvraag hoe het kan bestaan. Sterker nog: het was na het meemaken van een heftige gebeurtenis in die lokale jeugdzorg, dat een commercial van Kinderfonds MAMAS me extra raakte."

Klein en krachtig
Nauta bekleedt op persoonlijke titel ook bestuursfuncties bij Ieder(In) en MeeReizen – organisaties die zich richten op mensen met een beperking – en is beschermvrouwe van de Folkloristische Vereeniging Markelo. "Wat al die organisaties met elkaar gemeen hebben, is dat ze niet ingewikkeld zijn, maar klein en krachtig. Dat geldt ook voor Kinderfonds MAMAS: er werken maar acht mensen en er blijft niets aan een strijkstok hangen. Alles draait om de MAMAS in Zuid-Afrika."

Overigens is die 'eretitel' MAMAS niet in Nederland verzonnen: de vrouwen worden in hun eigen gemeenschap zo genoemd vanwege de rol die ze op zich nemen. "En dat doen ze als geen ander", aldus Nauta. "Daarom moeten we deze vrouwen vooral ook hun werk laten doen. Het kan niet eens anders: wij kunnen de problemen daar niet oplossen, hun zorgen niet wegnemen. Maar we kunnen wel naast hen gaan staan."

MAMAS voorop
Gevraagd naar haar ambities bij Kinderfonds MAMAS laat Nauta zien waarom zij tijdens haar inhuldiging als burgemeester al werd geprezen om haar 'dienend leiderschap': "Mijn grootste wens is dat het niet om mij zal gaan. Ik hoop vanuit het diepst van mijn hart dat de MAMAS al het zonlicht krijgen dat ze verdienen. Wat zij doen, dáár gaat het om. Ik ben geen boegbeeld, dat zijn zij. Op mijn beurt zal ik er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun verhaal wordt verteld en dat mensen in Nederland begrijpen dat je met een kleine bijdrage per maand een enorm verschil kunt maken."

Meer berichten