De zevende editie van de Bornse Nieuwjaarsduik wordt maandag gehouden. Bij vorst of een laagje ijs op het water gaat de duik om veiligheidsredenen niet door. Foto: Stroom Esch
De zevende editie van de Bornse Nieuwjaarsduik wordt maandag gehouden. Bij vorst of een laagje ijs op het water gaat de duik om veiligheidsredenen niet door. Foto: Stroom Esch

Nieuwjaarsduik bikkels in Weideplas Borne

Borne - Bikkels zijn het. De mannen en vrouwen, de jongens en meiden die op nieuwjaarsdag de kou trotseren en zich in het koude water van de grote vijver de Weideplas storten.

In de wijk Stroom Esch wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor de zevende editie van de Bornse nieuwsjaarduik. Op maandag 1 januari 2018 kiezen weer groot aantal inwoners uit Borne voor deze bijzondere verfrissing. Anderen blijven langs de kant om de deelnemers aan te moedigen.

"Vorige jaar waren er 85 deelnemers", vertelt Frans Edelijn, voorzitter van de wijkvereniging Stroom Esch. De wijkvereniging organiseert het evenement in samenwerking met het fitnesscentrum Fit For Free uit Hengelo.

Opgeven kan nog ter plekke op de dag zelf. Er wordt geen inschrijfgeld gevraagd, alleen een donatie van minimaal één euro die ten goede komt aan de Voedselbank. Een hogere vrije gift is uiteraard zeer welkom. Hiermee wordt het goede werk dat de Voedselbank verricht door de Nieuwjaarsduik ondersteund.

Tussen 12.30 uur en 13.00 uur worden de deelnemers verwacht om zich in te schrijven en om te kleden. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de kleedruimtes in de sportzaal naast de Hooiberg. Fit For Free verzorgt de warming up. En om 13.00 uur is het zover: al rennend nemen deze sportievelingen een duik nemen in het koude water van de Weideplas.

Ook bij deze Nieuwjaarsduik worden de deelnemers opgeroepen verkleed mee te doen. Een jury beoordeelt wie de meest opvallende verschijningen zijn en in de prijzen vallen. De hoofdprijs is een jaar lang gratis gebruik van het fitnesscentrum Fit For Free. Na de duik staat warme chocolademelk en warme snert klaar voor alle deelnemers. En er zijn oliebollen.

Fitnesscentrum Fit For Free uit Hengelo doet dit keer voor de tweede keer mee en is enthousiast over de Bornse Nieuwjaarsduik. Zowel de wijkvereniging als het fitnesscentrum willen door samenwerking de Nieuwjaarsduik laten uitgroeien tot een groter evenement met meer deelnemers en meer randgebeuren. "Fit For Free heeft dit jaar drie Bornse bedrijven bedrijven benaderd, maar deze hebben aangegeven er van af te zien om verschillende redenen. Vandaar dat er dit jaar nog geen randgebeuren is."

Edelijn verwacht dat de duik opnieuw een gezellig evenement wordt. Dat hij zelf het water ingaat is echter uitgesloten. "Zelf heb ik nog nooit gedoken en dat zal ook nóóit gebeuren. Maar ik ben uiteraard wel altijd aanwezig om de deelnemers aan te moedigen."

Meer berichten