Open brief: geen windmolens in Hof van Twente

Een open brief aan politieke partijen, buurgemeente Borne, landgoed Twickel, Stichting Borne Energie, Raedthuys, de familie Kristen en aan alle toekomstige initiatiefnemers van windmolens.

Nog geen jaar geleden stond de gemeente Hof van Twente op z'n kop door de plannen om windmolens te plaatsen in onze gemeente. Veel weerstand en onrust. Terecht. De gevolgen zijn immers niet mals. Nu de lobby in volle gang is en alleen maar over positieve kanten worden besproken door Raedthuys, Stichting Borne Energie en de initiatiefnemers, is het tijd om ook de andere kant te benadrukken. Niet voor niets is er weerstand. Waarschijnlijk wordt de overlast afgedaan als minimaal. Deze zijn absoluut niet minimaal. In de landen waar men veel meer ervaring heeft op het gebied van windmolens worden deze klachten steeds serieuzer. Dat moet ook wel, de klachten nemen alleen maar toe. Dit kun je dan ook niet meer negeren. Vele onderzoeken zijn nog gaande en je ziet in de landen om ons heen, dat er uiterst voorzichtig wordt omgaan met het plaatsen van windmolens. Duitsland en Frankrijk hanteren een veel ruimere norm als afstand tussen de windmolens en woningen en dat doen ze niet voor niets. Geluidsoverlast (vooral de zware bromtonen die niet worden weggenomen door geluid snelwegen) gezondheidsproblemen, vogelslacht, waardevermindering woningen, omzetverlies toeristische sector… Hoe hoger de molens, hoe meer overlast. Twickel zal tevens veranderen. De windmolens zijn van kilometers ver te zien, ze steken namelijk duidelijk boven het profiel van het bos uit.

People, Planet, Profit
Deze drie termen, daar gaat het om. Iedereen wil dat zijn bedrijf toekomstbestendig wordt. Het geld dat windmolens per jaar opbrengen is een goede aanvulling. Punt is alleen, een windmolen plaatsen gaat de hele gemeente aan of je het nu een particulier initiatief noemt of iets anders. De impact is veel groter dan zonnepanelen op de stal leggen. We gunnen natuurlijk iedereen een goed inkomen. Vele boeren in onze Hof zouden ook wel deze inkomsten per jaar willen bijschrijven. Alleen dan gaat het alleen om de Profit en niet meer om het belang van de rest van de gemeente. De betreffende familie is zelf goed bezig met duurzaamheid. Hebben diverse aanpassingen gedaan en ontvangt diverse groepen op hun boerderij om te inspireren. Alle lof daarvoor. Zij spreken dan de hoop ook uit dat meer mensen zich ervan bewust worden rekening te houden met het milieu. Het plan om windmolens te plaatsen staat daar haaks tegenover. Immers… windmolens geeft weerstand. We zijn net goed op weg om mensen in onze gemeente bewust te maken van duurzaamheid. Nog geen jaar verder…. Windmolendiscussie opnieuw.

Tijd nodig om te veranderen
We willen graag positief zijn. Mensen bewust laten worden en zo een energie-neutrale gemeente te worden die ook echt duurzaam is. Niet alleen door de middelen maar door een geheel van omdenken. Dit heeft tijd nodig. Windmolendiscussies werken belemmerend. Door deze plannen van de fam. Kristen krijgt duurzaamheid een vieze smaak. Het belemmerd de lopende en de toekomstige projecten zeker. Waarom nog druk maken als je dagelijks tegen die windmolens aankijkt. Waarom nog meedenken over hoe het beter kan… Waarom zou ik mijn dak nog voorzien van zonnepanelen. Asbest eraf is dan voldoende en geen investering in zonnepanelen. Zomaar een aantal gevolgen die realistisch kunnen zijn, als deze plannen doorgaan. Zoals gezegd. Het gaat om People, Planet en Profit. Bij windmolens van 150 meter of hoger op land gaat het alleen om geld.

De oproep aan de familie Kristen en aan alle toekomstige initiatiefnemers. Stop met de plannen. Geef je om duurzaamheid, geef je om het milieu, geef je om anderen en wil je het beste voor je gemeente waar je in woont, zodat iedereen er prettig woont? Dan weet je dat het grotere doel is om het gedrag te veranderen.

Als je mensen bewust kunt laten worden van het milieu op een positieve manier en hun gedrag kunt laten veranderen, dan ben je pas echt duurzaam bezig en dan heb je echt een hart voor het milieu en sta je open voor innovatie.

Met vriendelijke groeten,
A. Leeftink, Markelo, namens
Groep Geen Windmolens in de Hof van Twente
p/a geenwindmolensHofvanTwente@gmail.com

Meer berichten

Shopbox