Carla Haafkes bij de Enschedesestraat: 'Dit deel gaat binnenkort op de schop, vanaf eetcafé de Appel tot aan het stadhuis.'
Carla Haafkes bij de Enschedesestraat: 'Dit deel gaat binnenkort op de schop, vanaf eetcafé de Appel tot aan het stadhuis.' (Foto: Annemarie Brinkhorst)

'We moeten onszelf als stad opnieuw uit gaan vinden'

Hengelo - Wie denkt dat de gemeente zich alleen bezig houdt met de uitgifte van paspoorten en rijbewijzen heeft het mis. Het palet aan taken is een stuk breder. Wist u bijvoorbeeld dat we ondernemers adviseren bij het zoeken naar een geschikte locatie in de binnenstad?

Als accountmanager bedrijven, met de aandachtsgebieden horeca en detailhandel, is Carla Haafkes hét gezicht van de gemeente voor ondernemers in de binnenstad. Op de vraag wat ze voor ondernemers kan betekenen vertelt Carla: "Voor veel ondernemers ben ik het eerste aanspreekpunt bij de gemeente. Ik help bijvoorbeeld bij het zoeken naar een geschikte locatie en beantwoord vragen over bestemmingsplannen. Wat mag wel in het pand dat een ondernemer op het oog heeft en wat niet."

Vertalen van wensen
Ze vervolgt: "Mijn belangrijkste rol is echter het vertalen van de wensen van ondernemers naar de gemeente en vice versa. Zoals uitleggen waarom we als gemeente bepaalde dingen doen zoals we ze doen. Het sentiment over de Hengelose binnenstad is de laatste jaren ook bij ondernemers niet altijd even positief. En dat snap ik. Vergeet niet dat ondernemers het jarenlang moeilijk hebben gehad. Zij investeren hun hele leven al in de stad en zien dat het best lastig is om te overleven."

"We moeten onszelf als middelgrote stad weer opnieuw uit gaan vinden,' zo gaat Carla verder, 'weten wat onze sterke punten zijn en deze optimaal benutten. Zo onderscheiden we ons bijvoorbeeld met diverse kwaliteitszaken. We zijn een alternatief naast Enschede, daarvan ben ik overtuigd."

Bereidheid om bij te dragen
"Wat ik merk tijdens de gesprekken die ik met ondernemers voer is dat er best bereidheid is om bij te dragen,' aldus Carla, 'maar een tijdlang was er het gevoel: 'waar doe ik het voor?'. We hebben nu sámen met de Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH), waar alle binnenstadondernemers bij zijn aangesloten, plannen gemaakt om de binnenstad weer een positieve uitstraling te geven. Ook Bureau Hengelo en Stichting Vastgoed Hengelo (SVH) zijn daarbij betrokken. Eén van de acties is het aanpakken van het marktplein."

Er is de laatste jaren best het één en ander gebeurd om de stad een betere uitstraling te geven. Zo zorgt de door ondernemers bekostigde feestverlichting voor sfeer, is er een keur aan grote en kleine evenementen en zijn winkelpanden opgeknapt met deels subsidie van de gemeente (het Puienfonds, red.). Binnenkort krijgt ook de Enschedesestraat een nieuwe inrichting, vanaf eetcafé de Appel tot aan het stadhuis.

Maar er is toch ook leegstand? Dat beaamt Carla: "Maar het is een misvatting dat de gemeente eenvoudig wat aan de leegstand kan doen. Dat kunnen we niet. Veel panden zijn namelijk niet van ons, maar bijvoorbeeld van (buitenlandse) investeerders."

"Wat we als gemeente wel doen is met partijen als SCH, SVH en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen, red.) in gesprek hoe we ondernemerschap kunnen versterken. Bijvoorbeeld door te kijken of we iets kunnen met de huur van een pand of het coachen van startende ondernemers. En we moeten, mede door de opkomst van online winkelen, in de toekomst naar een compacter winkelgebied toe. Ook daar zijn we met belanghebbenden over in gesprek."

Meer berichten

Shopbox