Gitaarbouwer Dick Dijkman gaat na veertig jaar met pensioen: "Wat ik mooi vind is dat ik veel klanten heb, die vanaf het allereerste begin bij me komen en me al die jaren trouw zijn gebleven. Dat zegt toch wel wat." Foto: Gertwim Giesbert/GWG Media.
Gitaarbouwer Dick Dijkman gaat na veertig jaar met pensioen: "Wat ik mooi vind is dat ik veel klanten heb, die vanaf het allereerste begin bij me komen en me al die jaren trouw zijn gebleven. Dat zegt toch wel wat." Foto: Gertwim Giesbert/GWG Media. (Foto: Gertwin Giesbert/GWW Media)

Gitaarbouwer Dijkman met pensioen

Delden - Na ruim veertig jaar is hij toe aan zijn meer dan welverdiende pensioen. Gitaarbouwer Dick Dijkman (65) uit Delden blikt echter met veel plezier terug op een carrière, waarin hij met zijn instrumenten furore maakte in de wereld van seks, drugs en rock-'n-roll: ,,Ik had het leukste beroep ter wereld." 

Hij bouwde gitaren voor Bennie Jolink en andere gitaristen van Normaal, maar ook voor Peter Tiehuis. Bij het grote publiek wellicht een wat minder bekende naam, maar Tiehuis speelde als gitarist van het Metropole Orkest met de groten der aarde. Of wat te denken van Bert Meulendijk, gitarist van onder meer de Edwin Evers Band en kijkcijferhit The Voice of Holland.

Dijkman begon in 1977 bij muziekwinkel Huijgens in Hengelo. Aanvankelijk door gitaaronderdelen van het merk Schecter te assembleren. Toen dit merk indertijd echter van de markt verdween, besloot hij gitaren onder zijn eigen naam te maken: Dick Dijkman dus, of DD zoals het merk in heel gitaarspelend Nederland bekend is.

Waarmee de Tukker destijds in rap tempo naam maakte. In de tachtiger jaren - de periode dat er in discotheken nog volop livemuziek was - vlogen zijn gitaren over de toonbank. Vooral omdat gitaristen een instrument helemaal naar eigen smaak konden laten maken. ,,Met name de zogenoemde strat - een allroundgitaar - was mateloos populair. In die bijna veertig jaar heb ik er talloze gemaakt. Na duizend ben ik opgehouden met tellen."

Z'n tien jaar geleden lanceerde Dijkman een eigen model: de Nitrobird. "Min of meer geïnspireerd op de Gibson Les Paul. Het mooie is nu dat Erik van de Haar, een collega van me uit IJsselstein, dit type nu van me overneemt en het op de markt gaat brengen. Behalve dat ik het heel eervol vind dat een vakman als Van de Haar dit doet, vind ik het ook leuk dat op die manier mijn gitaren toch nog blijven voortleven op het moment dat ik nu stop. Ik zie het een beetje als mijn erfenis aan de gitaarwereld." Na veertig jaar vindt hij het mooi geweest. "Mijn machines zijn grotendeels overgenomen door Arjan Lensen uit Almelo, die zelf ook gitaren bouwt en reparaties verricht. Bij hem zijn de instrumenten in goede handen. In mijn woonplaats Delden heb ik overigens bij mij thuis nog wel een kleine werkplaats ingericht. Ik bouw geen gitaren meer, maar wil mensen nog wel helpen met kleine reparaties."

Hij kijkt met veel genoegen terug op zijn carrière. "Ik heb mijn werk altijd met heel veel plezier gedaan en heb er hele leuke relaties aan overgehouden. Als ik alles achteraf op een rijtje zet, had ik het niet anders gedaan. Dit is het leukste beroep ter wereld."

Meer berichten