Jasmijn bakt appeltaarten en heeft kerstkaarten ontworpen, die zij gaat verkopen om zo haar deelname aan de World Scout Jamboree te bekostigen. Foto: Sjoukje Heikens
Jasmijn bakt appeltaarten en heeft kerstkaarten ontworpen, die zij gaat verkopen om zo haar deelname aan de World Scout Jamboree te bekostigen. Foto: Sjoukje Heikens (Foto: Sjoukje Heikens)

Jasmijn verkoopt taarten en kaarten

Hengelo - Jasmijn Heikens uit Hengelo (13) doet in 2019 mee aan de World Scout Jamboree in de Verenigde Staten. Samen met ruim 30.000 scouts van over de hele wereld neemt zij daar deel aan allerlei activiteiten ter bevordering van samenwerken en internationalisering. Om haar deelnemersgeld bij elkaar te verdienen is ze twee acties gestart.

Jasmijn is lid van scoutingvereniging Cunera St. Marcellinus in Hengelo. Ze is daar als 7-jarige begonnen bij de welpen meisjes. Nu zit ze bij de scouts meisjes. Daar heeft ze vorig jaar, samen met haar patrouille (groepje meiden vanuit de scouts meisjes) deelgenomen aan de Regionale Scouting Wedstrijden. Haar patrouille werd daar tweede en daarom mochten zij naar de Landelijke Scouting Wedstrijden in Baarn.

Jasmijn vond het zo leuk om daar met zoveel kinderen opdrachten te doen en samen te werken dat zij toen heeft besloten deel te nemen aan de World Scout Jamboree (WSJ). Haar wens leefde al langer aangezien haar vader heeft deelgenomen aan de WSJ in Dronten in 1995; daar vertelt hij zo enthousiast over dat het WSJ-virus is overgeslagen op dochter Jasmijn. Vooralsnog is Jasmijn de enige van haar vereniging die zich heeft ingeschreven als deelnemer aan de WSJ 2019. De inschrijving loopt nog tot 1 december. "Je kunt een keer in je leven als deelnemer mee naar de World Scout Jamboree, tussen je 14e en 17e jaar", vertelt ze.

In maart 2018 beginnen de activiteiten om kennis te maken met haar medereizigers en leiding. Jasmijn reist in een groep van 36 andere scouts (haar troep) met vier begeleiders. Met haar troep heeft ze voorafgaand aan de WSJ: vier troepkampen en als afsluiting met Hemelvaart 2019 een contingentskamp met alle deelnemers uit Nederland.

Geld verdienen

Het deelnemersgeld bedraagt 4.500 euro. Jasmijn heeft twee acties gestart om dat geld bij elkaar te verdienen. Ze bakt appeltaarten en heeft inmiddels al 40 bestellingen verzorgd en uitstaan. Daarnaast heeft zij kerstkaarten ontworpen, die zij gaat verkopen. De kerstkaarten worden gedrukt op volwaardig ansichtkaarten papier. En ze is net begonnen als werknemer in de milieuwerkgroep in de Hasseler Es; elke zaterdagmiddag ruimt zij, samen met drie andere jongeren de wijk op.
De appeltaarten kosten 8,50 euro per stuk. Binnen de Hasseler Es is de bezorging gratis, buiten de Hasseler Es komt er 0,50 bij. Het setje kerstkaarten bestaat uit zes originele, handgeknutselde kaarten. Het setje kost 5 euro. Mensen kunnen Jasmijn bereiken via haar mailadres: jasmijnhei kens@gmail.com

Meer berichten