Logo hengelosweekblad.nl


Op de akkers van Museumboerderij Wendezoele wordt de oogst op nog traditioneel binnengehaald.
Op de akkers van Museumboerderij Wendezoele wordt de oogst op nog traditioneel binnengehaald.

Veel speciale activiteiten in de vakantieweken bij Wendezoele

AMBT DELDEN - Op de akkers van Wendezoele groeit graan dat men tegenwoordig bijna niet meer ziet in het Twentse landschap: gerst, spelt, tarwe, haver en rogge. Bij goed weer is vandaag begonnen met de oogst van de granen. Er wordt daarbij wisselend gebruik gemaakt van authentieke maaimachines en handmatig maaien. Het gemaaide graan wordt in schoven opgezet op het land.

Alle werkzaamheden worden door vrijwilligers verricht die de oude werkmethoden nog beheersen. ''Het geheel is natuurlijk een prachtig schouwspel waarbij de maaiers en bindsters in traditionele kleding hun werkzaamheden zullen verrichten'', aldus de museumboerderij. ''Dat is leuk en leerzaam om te zien, voor jong en oud.''

De laatste oogstdag is op zaterdag 5 augustus. Bij regen wordt er niet geoogst.

Er gebeurt nog veel meer bij Wendezoele:

Van dinsdag 1 augustus tot en met zaterdag 5 augustus wordt de zomerhoning geslingerd. ''Dat is een mooie gelegenheid om bezoekers mee te nemen in de wereld van bijen en honing. Onze imker vertelt er graag over. Natuurlijk is er gelegenheid om te proeven en de honing is te koop'', aldus Wendezoele.

Op zaterdagmiddag 5 augustus worden de stoppelakkers omgeploegd met paarden door Jan Bats uit Borculo. De werkzaamheden worden verricht met een speciale stoppelploeg. De ploeg wordt getrokken door twee zware trekpaarden. ''Kom genieten van dit mooie tafereel dat niet alledaags meer is.''

Verder kan er volop genoten worden van de tuinen, vijver en het erf. Bijna alles staat in bloei. Ook bij minder geschikt weer zijn er wel andere interessante activiteiten volgens Wendezoele zoals ''in het Spieker of het terras gezellig vertoeven voor een kopje koffie/thee met iets lekkers''.

Het museum is in juli en augustus open dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur.

De museumboerderij is gevestigd aan de Twickelerlaan 14 in Ambt Delden (nabij kasteel Twickel). De entree voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar is 1 euro en volwassenen betalen 3 euro meer.

Kijk voor de exacte planning van de activiteiten op www.wendezoele.nl

Peter koehorst
reageer als eerste
Meer berichten