Logo hengelosweekblad.nl


In Tuindorp 't Lansink vind je prachtige hofjes zoals deze. Foto: Bureau Hengelo
In Tuindorp 't Lansink vind je prachtige hofjes zoals deze. Foto: Bureau Hengelo (Foto: Bureau Hengelo)

Bureau Hengelo tipt: Wandelen door de bijzondere geschiedenis van Hengelo

HENGELO - Hengelo heeft één van de mooiste tuindorpen van Nederland. Het is in de twintigste eeuw gebouwd door machinefabrikant Stork en is gebaseerd op de Engelse tuinstadgedachte. Bij Bureau Hengelo is een wandelroute verkrijgbaar die je door het prachtige Tuindorp leidt.

Als een van de eerste fabrikanten in Nederland vond C.T. Stork dat zijn verantwoordelijkheid verder ging dan alleen ondernemen. Al in 1867 stichtte hij 'de Hengelosche Bouwvereniging' en gaf hiermee de aanzet tot het denken over goede arbeidswoningen. Het waren zijn zoons die het plan in 1910 ten uitvoer brachten. Door de variatie van duurdere en goedkope woningen kon de wijk een afspiegeling van de fabrieksbevolking worden. Arbeiders, bazen, ingenieurs en klerken zouden kriskras door elkaar wonen.

De wandelroute brengt je vanaf Bureau Hengelo, via Museum Hengelo en de oude bibliotheek aan de Vondelstraat, naar Tuindorp. Onderweg loop je langs het prachtige oude fabriekscomplex van Hazemeijer. Het C.T. Storkplein was het hart van de woonkolonie, met imposante directeursvilla's en onder de arcadebogen winkels voor de boodschappen.
Ook staat hier het Tuindorphotel & Restaurant 't Lansink, het voormalige theehuis uit 1916 bekroond met een Michelinster. Al lopend kom je langs verschillende straten waar de namen verwijzen naar de werkzaamheden in de textielfabriek: onder meer Spinnersweg en Twijnstraat.

Ook een rondje om het Tuindorpbad mag niet ontbreken. Daarna loop je via de C.T. Storkstraat weer terug. Hier staat een oud houten poortje. Dit was vroeger de entree tot Erve 't Lansink, de boerderij die als uitvalsbasis diende voor de architecten en waar ook de naam vandaan komt. Ook kom je langs het ROC van Twente, breng een bezoekje aan de hal, dit is namelijk de oude gieterij van Stork. Naast het ROC staat de brandweerkazerne. De toren was vroeger de watertoren van de firma Stork en wordt nu gebruikt voor het uithangen van de brandslangen. Via de oude Wilhelminaschool (nu Oyfo Techniekmuseum) en het station loop je naar de markt waar de wandelroute eindigt.

Peter koehorst
reageer als eerste
Meer berichten