Logo hengelosweekblad.nl


Oprichtster en dansleidster Marian Kamminga heeft afscheid genomen van DAGRO,  de kinder- en tienerdansgroep internationaal van het Nivon Hengelo. Op de foto zie je Shualim, een Israëlische kinderdans die in twee kringen wordt gedanst. Foto: Rick Olde Nordkamp
Oprichtster en dansleidster Marian Kamminga heeft afscheid genomen van DAGRO,  de kinder- en tienerdansgroep internationaal van het Nivon Hengelo. Op de foto zie je Shualim, een Israëlische kinderdans die in twee kringen wordt gedanst. Foto: Rick Olde Nordkamp

Oprichtster en dansleidster Marian Kamminga van DAGRO neemt afscheid

HENGELO - Oprichtster en dansleidster Marian Kamminga heeft afscheid genomen van DAGRO. Dit is de kinder- en tienerdansgroep internationaal van het Nivon Hengelo.

Marian: "Ik vind het tijd worden voor een nieuwe generatie dansleiding. Ik heb met heel veel plezier lesgegeven, maar de afstand tot de kinderen en tieners wordt door mijn leeftijd wel steeds groter. Ook ben ik met 67 jaar niet meer de jongste als het gaat om springen en diep door de knieën gaan."

25 Jaar geleden begon ze met haar eigen en buurkinderen op een vrijdagmiddag een volksdansgroep waarbij de nadruk op dansen uit alle landen van de wereld ligt. De eigen kinderen van Marian zijn alle drie nog actief in de danswereld, maar wonen niet in de buurt.

En de naam volksdansen is veranderd in 'internationale dans'. Weer anderen zeggen werelddans. Maar van de buurkinderen is er eentje al meer dan vijftien jaar lid en zij is sinds dit jaar dansleidster geworden bij DAGRO. Ze vertegenwoordigt de nieuwe generatie leiding die er wel is.

En na 25 jaar wordt er nog steeds op vrijdagmiddag gedanst, in het nieuwe seizoen vanaf 8 september.

Marian: "We hebben nu buiten mij drie dansleidsters, allen ooit kinderlid van DAGRO. Ze zijn min of meer door mijzelf opgeleid, want er is geen opleiding meer voor internationale kinderdans."
Marian wilde afscheid zonder poespas. De laatste dansmiddag van het seizoen was er zoals gebruikelijk wel eentje met wat extra's: de drie leeftijdsgroepen dansten samen en ouders zorgden voor pannenkoeken en ander lekkers. Grootste wens van Marian: meer publiciteit voor de internationale dans. ''Tenslotte is dit in Twente en omstreken al jaren de enige groep internationale dans die kinderen en tieners via dans en zang leert over andere culturen en dat op een manier die niet prestatiegericht is'', aldus Marian: "We treden wel eens op bij een verzorgingshuis of de Wereldwinkel, waarbij we in de aanloop van zo'n optreden meer aandacht besteden aan de afwerking. Maar bij de wekelijkse lessen ligt de nadruk op samen dansen en gezelligheid."

Marian is trouwens nog lang niet uitgedanst. Ze geeft ook les bij twee werelddansgroepen volwassenen van het Nivon Hengelo, een 60plus-groep en een beginnersgroep. "Je hebt geen partner nodig om mee te doen, je blijft er jong bij, het is goed voor je lijf en bovenal is het heel gezellig."

Kijk ook eens op de website van DAGRO: www.dagro.info

reageer als eerste
Meer berichten