Logo hengelosweekblad.nl


Juridisch beleidsmedewerker Olaf Rinket bij een attentiebord voor WhatsApp buurtpreventie. ''Sociale controle helpt om inbraak te voorkomen!''
Juridisch beleidsmedewerker Olaf Rinket bij een attentiebord voor WhatsApp buurtpreventie. ''Sociale controle helpt om inbraak te voorkomen!''

'Maak het voor inbrekers geen peulenschilletje!'

HENGELO - Wist u dat het aantal woninginbraken in Hengelo daalt? Goed nieuws, maar nog altijd was het in 2016 ruim driehonderd keer raak. De zomer is voor het inbrekersgilde een geliefde periode. Bewoners leven veel buitenshuis of zijn met vakantie. Voorkom dat ongewenst bezoek een kijkje komt nemen in uw woning!

Een woninginbraak geeft een heel onveilig gevoel. Door gerichte aanpak op het gebied van preventie en samenwerking met de politie proberen we het aantal inbraken terug te dringen. Olaf Rinket draagt hier als juridisch beleidsmedewerker zijn steentje aan bij.

Wat veel mensen denken is dat inbrekers vooral 's nachts toeslaan. In Hengelo vinden de meeste inbraken echter overdag plaats, tussen 12.00 en 18.00 uur 's middags", aldus Rinket. "Een verklaring kan zijn dat veel mensen dan aan het werk zijn of even de kinderen ophalen van school of sportclub. In de middag is er ook meer beweging op straat en vallen verdachte personen minder op."

Ook in Hengelo geldt: de gelegenheid maakt vaak de dief. Rinket: "Meestal gaat het om lokale daders die hun slag slaan als mensen niet thuis zijn. Wat je ziet is dat mensen toch slordig zijn als ze hun woning verlaten. Ze sluiten de deur niet af, laten een raam open staan en er staat een container om op te klimmen binnen handbereik. Of de huissleutel zit nog aan de binnenkant van de deur. Dan wordt het voor inbrekers een peulenschilletje om binnen te komen."

De gemeente biedt inwoners een gratis en vrijblijvend preventie-advies aan. Rinket: "Een inbraakpreventieadviseur komt dan langs om de woning te controleren op inbraakgevoeligheid en adviseert over welke maatregelen u kunt treffen om de kans op een woninginbraak te verkleinen. Denk aan goed hang- en sluitwerk of een buitenlamp met bewegingssensor. Dieven hebben namelijk een hekel aan lawaai, licht en lang werk. Volgt u alle adviezen op, dan kan uw woning het Politie Keurmerk Veilig Wonen krijgen. Bij woningen met dit certificaat daalt het inbraakrisico met maar liefst 95 procent!"

In Hengelo zijn ook zo'n 35 tot veertig WhatsApp-buurtgroepen actief. Bewoners van een straat of buurt waarschuwen elkaar als ze verdachte personen of situaties zien en informeren vervolgens de politie.


Olaf Rinket juicht deze initiatieven toe, want ja, sociale controle helpt zeker om woninginbraak te voorkomen. Rinket: "Het initiatief voor het oprichten van een WhatsApp-buurtgroep ligt bij de bewoners zelf. Als gemeente faciliteren we in de speciale borden."

Deze zomer test de gemeente in samenwerking met de politie één van de Hengelose WhatsApp-buurtgroepen. Rinket vertelt: "Samen met de politie organiseren we het spel 'Boef in de Wijk'. Politieagenten gaan vermomd de wijk in en gedragen zich verdacht. Het is een mooie test om te kijken of de WhatsApp-groep alert is. Merken bewoners de verdachte persoon op? Schakelen ze de politie in om de verdachte in te rekenen? Misschien komen we wel bij u in de buurt. U bent bij deze vast gewaarschuwd!"

reageer als eerste
Meer berichten