Logo hengelosweekblad.nl


Wie een idee voor een regenbank. Deze vraagt stelt de gemeente Hengelo.
Wie een idee voor een regenbank. Deze vraagt stelt de gemeente Hengelo.

Ontwerpers gezocht: wie draagt steentje bij aan regenboogbank?

HENGELO - Het Hengelose centrum krijgt een regenboogbank. Met de mozaïekbank wil de gemeente Hengelo duidelijk aangeven dat Hengelo een regenbooggemeente is.

''Want in Hengelo vinden we dat iedereen gelijk is: hetero, lesbisch, homo bi of trans. En dat is helaas niet altijd en overal zo vanzelfsprekend. De bank moet nog ontworpen en beplakt worden. Daarvoor doet de gemeente een beroep op de inwoners'', aldus de gemeente.
De gemeente wil inwoners en bezoekers met de regenboogbank er graag aan herinneren dat onderscheid op grond van seksuele geaardheid niet is toegestaan. ''Door de bank samen met de inwoners te ontwerpen, te verfraaien en te gebruiken, wordt onderstreept wat we in Hengelo met deze bank willen zeggen: 'Hengelo is een stad waar LHBT-ers van harte welkom zijn en uit kunnen komen voor wie zij zijn'.''


De gemeente roept inwoners op om een steentje bij te dragen aan de bank. ''Dat geldt voor jong, oud, hetero, homo, biseksueel of transgender. Vanaf woensdag 28 juni kunnen Hengeloërs een ontwerp aanleveren voor de bank. De leverancier levert een 'kale' bank (225 centimeter breed – 76 centimeter diep - 96 centimeter hoog). Het is de bedoeling dat de bank beplakt wordt met mozaïekstenen. Inwoners die een goed idee hebben voor een mozaïekontwerp, kunnen een voorbeeldtekening downloaden op www.hengelo.nl/regenboogbank of een tekening (A3-formaat) afhalen bij het Kulturhus Hasselo, Wijkcentrum De Hengelose Es, Wijkaccommodatie 't Berflo in de Berflo Es, de Bibliotheek en het stadskantoor van de gemeente Hengelo aan de Hazenweg. Op deze plekken staat ook een bus om de ontwerpen in te leveren. Dat kan tot woensdag 16 augustus. Het ontwerp voor de bank kent één voorwaarde: de regenboogkleuren moeten er in voorkomen in de gebruikelijke volgorde.

Een divers samengestelde jury van vijf Hengeloërs maakt begin september een keus uit de binnengekomen ontwerpen. Het winnende ontwerp wordt op de betonnen bank getekend. Vanaf oktober wordt de bank met mozaïek beplakt. Dat gebeurt op een locatie in Hengelo, door inwoners van Hengelo. Iedereen (vanaf 12 jaar) kan daaraan een steentje bijdragen en mag komen helpen. Na de zomer gaat de gemeente hiervoor vrijwilligers werven. De bank is in het voorjaar van 2018 klaar en krijgt een plekje in de binnenstad.


De gemeente Hengelo heeft eenmalig 10.000 euro gekregen van het Ministerie van Onderwijs en Cultuur. Dit wordt besteed aan deze bank; een permanente kunstuiting in de vorm van straatmeubilair om aan te geven dat Hengelo regenbooggemeente is.

4 reacties
Meer berichten