Het Heroes-koor bij het vorige optreden. Foto: PR.
Het Heroes-koor bij het vorige optreden. Foto: PR.

Een vervolg op Hengelo Heroes 1943

Algemeen

‘Hengelo Heroes 1943’ krijgt een vervolg met ‘Hengelo Heroes vrede en vrijheid’. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. De locatie is andermaal De Gieterij van het ROC van Twente. “Het concept is hetzelfde als Hengelo Heroes 1943”, zegt Antek Olszanowski namens de organisatie van Stichting Bernhards Ontmoeting. De voorstellingen zijn in maart.

HENGELO - De muziektheaterproductie ‘Hengelo Heroes 1943’ ging over de April-meistaking van 1943. Die trok twee keer een volle zaal. “In totaal duizend bezoekers. Twee keer was het uitverkocht. ‘Hengelo Heroes vrede en vrijheid’ wordt drie keer opgevoerd. Op 12, 13 en 14 maart”, zegt Olszanowski. Hengelo Heroes 1943 en Hengelo Heroes vrede en vrijheid hebben raakvlakken. Het gaat om de strijd voor vrijheid. “Hengelo Heroes vrede en vrijheid is een follow-up van Hengelo Heroes 1943. We gaan verder in 1943. Het is nog oorlog en enkele jaren later is er de bevrijding. Maar in Oost-Europa komen communisten aan de macht. Daar verzetten de mensen zich tegen. Er zijn opstanden in Oost-Berlijn, Poznan en Budapest”, zegt Olszanowski. In de Oost-Europese landen werden democratische waarden aangetast en de vrijheid beperkt. De opstand in Hongarije in 1956 is het meest bekend. Die kostte enkele duizenden mensen het leven. Veel Hongaren ontvluchtten hun land. Ook Nederland ving vluchtelingen uit Hongarije op. “In 1953 in Oost-Berlijn vielen volgens officiële lezing negentien doden, maar waarschijnlijk waren het er enkele honderden. Duizenden mensen verdwenen in de gevangenis.” Duitsland werd na de Tweede Wereldoorlog opgedeeld in twee staten: de Bondsrepubliek Duitsland en de DDR. De DDR was communistisch. Ook Polen werd na de Tweede Wereldoorlog communistisch. Daar was eveneens verzet. In 1956 vielen in Poznan tientallen doden. “Het geschatte aantal is tussen 57 en ruim honderd. Honderden mensen raakten gewond. Daarna ontstond ook een opstand in Hongarije.” Hengelo Heroes vrede en vrijheid is een theaterproductie met muziek, beelden en op feiten gebaseerde verhalen.

“Er zijn vier verhalenvertellers. Het Heroes-koor treedt weer op. Dat is een tijdelijk koor dat samengesteld is uit zangers van onder meer Koninklijk Hengelo’s Mannen Koor en vocaal vrouwenensemble Miscellaneous.” De voorstellingen zijn op dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 maart en beginnen om 19.30 uur. Entree: 17,50 euro.

www.hengeloheroes.nl

Kaartverkoop via internet

‘Het concept
is hetzelfde
als Hengelo
Heroes 1943’

Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Hardlopers onderweg in de Woolderesloop. Eigen foto.
Gijs Boerrigter snelst in Woolderes 29 feb, 09:49
Afbeelding
De verdwenen Ludgeruskerk 29 feb, 09:47
Ricardo van de Worp aan de eettafel met de brandweerlieden. Eigen foto.
Mooie avond met de brandweerlieden 29 feb, 09:45
Afbeelding
Op zoek naar een goedkoop pand als zzp'er? Kies een garagebox! 28 feb, 13:54
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Kamera Express Almelo vertelt alles 28 feb, 12:23
Het kunstwerk achter de Lambertusbasiliek wordt in de wandelgangen met Kado voor Hengelo aangeduid.
Nieuwe naam voor rood figuratief beeld 28 feb, 12:21
Een impressie van een eerdere Slingerdag. Foto: PR.
Bedrijfsleven helpt een handje mee 28 feb, 12:20