Eerder was er een muziekoptreden voor het behoud van de oude bieb. Eigen foto.
Eerder was er een muziekoptreden voor het behoud van de oude bieb. Eigen foto.

Op de bres voor de oude bibliotheek

Algemeen

Behoud de oude bieb voor iedereen: die oproep doet de gelijknamige werkgroep in Hengelo andermaal. Er zijn al tal van acties geweest. Nu volgt een poëziewandeling. Op meerdere punten in Hengelo worden vrijdag 8 december gedichten voorgedragen. Belangstellenden kunnen meewandelen en luisteren.

HENGELO - De werkgroep ‘Behoud de oude bieb voor iedereen’ wil zoals bekend de oude bibliotheek aan de Vondelstraat behouden voor Hengelo. “Het was een geschenk van Stork aan de bevolking van Hengelo. Voor alle Hengeloërs dus. We willen graag dat dit gebouw een publieke bestemming krijgt”, zegt Erik Gigengack namens de werkgroep. Het gebouw is gekocht door projectontwikkelaar Van Wijnen. Die wil er appartementen realiseren. De werkgroep ‘Behoud de oude bieb voor iedereen’ verzet zich tegen het plan. “Daar loopt momenteel ook een juridische procedure over”, zegt Gigengack.

De werkgroep heeft nu een poëziewandeling georganiseerd. In de afgelopen jaren zijn er al meer acties geweest. “Zoals theater, muziek en het uitdelen van boeken. Dat hebben we allemaal voor het gebouw gedaan”, zegt Gigengack. Enkele dichters en schrijvers hebben hun medewerking aan de poëziewandeling toegezegd. Die begint vrijdag 8 december om 17.00 uur op het marktplein in Hengelo. “Bij enkele markante punten langs de route zullen bekende Hengelose dichters en schrijvers een gedicht voordragen uit hun eigen werk”, laat de werkgroep weten. De poëziewandeling voert uiteindelijk naar de oude bieb aan de Vondelstraat. Na aankomst bij de oude bieb kunnen de wandelaars iets warms nuttigen in buurthuis ‘t Noaberhoes. Dat is tegenover de oude bieb. Wouter Munsterman, Hettie Franken, Lowie Gilissen en Hans Morssinkhof zullen een gedicht voordragen tijdens de poëziewandeling. Munsterman is de stadsdichter van Hengelo. Hij is tevens bekend als pianist en pianodocent en als zodanig is hij werkzaam bij Oyfo en het ArtEZ-conservatorium. Franken is kunstenaar. Ze was de vorige stadsdichter van Hengelo. Momenteel exposeert zij op uitnodiging van de Stichting SchouwArt in de schouwburg van Hengelo. Lowie Gilissen is al geruime tijd een gepassioneerd dichter die dit jaar rond zijn 75e verjaardag debuteerde met zijn bundel ‘Aanzoek tot Zwerfkei’. Gilissen is bekend als docent en conrector van de onderbouw van het Twickel College en van de Pabo in Hengelo. Morssinkhof is historicus en schrijver. Hij schreef samen met Erik Dijkstra het boek ‘Staken op leven en dood’ over de April-mei stakingen in 1943 die begonnen bij Stork. Morssinkhof is ook mede-auteur van het jubileumboek ‘Bij Stork’. “Hij is bijzonder geïnteresseerd in het erfgoed van Stork Hengelo”, weet Gigengack. De werkgroep hoopt dat veel Hengeloërs komen luisteren naar de gedichten en meewandelen. “We beginnen om 17.00 uur bij het podium naast de kiosk op het marktplein”, aldus de werkgroep ‘Behoud de oude bieb voor iedereen.’

Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Hardlopers onderweg in de Woolderesloop. Eigen foto.
Gijs Boerrigter snelst in Woolderes 29 feb, 09:49
Afbeelding
De verdwenen Ludgeruskerk 29 feb, 09:47
Ricardo van de Worp aan de eettafel met de brandweerlieden. Eigen foto.
Mooie avond met de brandweerlieden 29 feb, 09:45
Afbeelding
Op zoek naar een goedkoop pand als zzp'er? Kies een garagebox! 28 feb, 13:54
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Kamera Express Almelo vertelt alles 28 feb, 12:23
Het kunstwerk achter de Lambertusbasiliek wordt in de wandelgangen met Kado voor Hengelo aangeduid.
Nieuwe naam voor rood figuratief beeld 28 feb, 12:21
Een impressie van een eerdere Slingerdag. Foto: PR.
Bedrijfsleven helpt een handje mee 28 feb, 12:20