‘Ik leer beter Nederlands omdat ik wil werken in de zorg’
‘Ik leer beter Nederlands omdat ik wil werken in de zorg’

Het Oefenplein: zelfstandig basisvaardigheden oefenen

Algemeen

Het is maandagmiddag. Op de tweede verdieping van de Bibliotheek zijn acht mensen geconcentreerd bezig op een computer. Ze zitten in het Glazen Huis, een soort kas: het Oefenplein. Een vrijwilliger schenkt koffie en de thee. Een medewerkster van de Bibliotheek houdt een intakegesprek met een meneer die voor het eerst komt. Hier oefenen volwassenen met basisvaardigheden via programma’s op de computer. Bijvoorbeeld leren omgaan met de computer, beter leren rekenen of lezen en schrijven. 


HENGELO - Soyonahra wil graag vertellen wat ze aan het oefenen is. “Ik leer en oefen met de Nederlandse taal. Ik kom van Curaçao en woon hier nu een jaar. Ik ben naar Nederland verhuisd omdat ik hier een betere kans op werk heb. Ik heb op Curaçao wel Nederlands geleerd, maar thuis spreek ik vooral Papiaments. Ik wil heel graag een baan in de zorg, maar daarvoor is mijn Nederlands nu nog niet goed genoeg. Ik moet straks wel een stageverslag en rapporten kunnen schrijven.”

Soyonahra vertelt verder: “Ik ben Nederlandse les gaan volgen bij het ROC. Een tante van mij zei dat ik naar de Bibliotheek moest gaan om daar te oefenen wat ik op school leer. Vooral nu in de vakantie oefen ik veel in de Bibliotheek. Ik heb al een aantal certificaten van de oefenprogramma’s gehaald. Ik leer hier met plezier! Mijn droom is om eerst zorgmedewerker te worden, daarna in het ziekenhuis te werken en uiteindelijk vroedvrouw te worden. Als je iets in je hart wilt, dan ga je het ook echt doen.” 

Het Oefenplein is elke maandag van 14.00 tot 17.00 uur en elke woensdag van 10.00 tot 17.00 uur. Om gebruik te maken van het Oefenplein hoeft men geen lid van de bibliotheek te zijn. Verder is het Oefenplein gratis, er hoeft niet van tevoren aangemeld te worden, er zijn kosten aan verbonden en er is een vrije inloop.

bibliotheekhengelo.nl

Bibliotheek Hengelo

boek
Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 6 dec., 09:55
Afbeelding
Een vervolg op Hengelo Heroes 1943 5 dec., 15:10
Afbeelding
Op de bres voor de oude bibliotheek 5 dec., 15:08
Afbeelding
Heracles nipt onderuit tegen Sparta 5 dec., 15:07
Afbeelding
FC Twente steviger in de top vier na zege op 'Kowet' 5 dec., 15:06
Afbeelding
Vrijwilligerswerk Hengelo en Leerwerkloket op Ontwikkelplein 5 dec., 15:05
Afbeelding
Voetenbord met tv-lift bij totaalBED 5 dec., 15:04
Afbeelding
An Exclusive Acoustic Night: 10cc, The Hollies en The Sweet originals 5 dec., 15:03