Hans Roelink samen met vrijwilliger Herma.
Hans Roelink samen met vrijwilliger Herma.

‘Luisteren naar mensen met dementie’

Algemeen

Hij leeft niet meer, Hans Roelink, maar met hulp van een coach heeft hij nog enige tijd gelukkig en actief doorgebracht. Wijkracht vertelt over hem en hoopt anderen te inspireren om ook coach te worden bij DemenTalent. “Dit verhaal laat zien dat het soms echt zoeken is naar mogelijkheden om iemand met dementie blij te maken en tot zijn recht te laten komen. Als coach boek je niet altijd meteen succes. Je moet verwachtingen soms bij stellen. Maar als je wel een activiteit vindt die aanslaat, is dat echt de ‘Hoofdprijs’.”

door Marjolein van Loenen

HENGELO - Herma, de vrijwillige coach van DemenTalent, ontmoette Hans als 73-jarige man bij wie Alzheimer was vastgesteld. Hij wilde graag onderzoeken of er niet nog meer inzat dan wat hij op dat moment beleefde. “Hans was lichamelijk heel vitaal en ik ging regelmatig met hem wandelen. Hij vertelde dan verhalen over zijn leven en wat hij allemaal had meegemaakt. Hans was een natuurliefhebber, hij hield van wandelen, bomen en kleuren. Zijn grote hobby was schilderen.” 

Herma kreeg een idee: In samenwerking met Landschap Overijssel biedt Carintreggeland op het landgoed Espelo een dagprogramma aan in de natuur, voor vitale mensen met dementie of niet aangeboren hersenletsel. Het was het uitproberen waard, maar werd helaas geen succes. “De eerste keer dat hij met een busje werd opgehaald ging ik mee en zag hem genieten van de bossen, de kleuren en de omgeving. Maar na verloop van tijd werd hij onrustig, ging dwalen en wilde naar huis.” Niet zijn plek dus en Herma zocht verder.

Hij had het vaak over zijn schilderijen, die hij graag aan Herma liet zien. Eén schilderij in het bijzonder trof haar, het had felle kleuren, heftig en wild. “Het schilderij stelt artsen voor in het ziekenhuis, tegenover hem, als patiënt. Dit is gemaakt nadat hij de diagnose Alzheimer kreeg. Hij was boos, beledigd en in de war. ‘Weten ze daar in het ziekenhuis wel wat dit voor je betekent?’ vraagt hij zich af. ‘Het voelt alsof ik ben veroordeeld. Ik kan er toch niets aan doen’. Met dat schilderij probeert hij te zeggen: ‘Luister naar mensen met dementie, pak ze niet alles af. Ik mag dit niet meer en dat niet meer’. Herma kreeg het idee om zijn ervaringen en gevoelens met behulp van het schilderij openbaar te maken, in het Alzheimer café. Presenteren aan mensen met beginnende dementie en hun familie en laten zien wat voor impact zo’n diagnose kan hebben.

Helaas ging Hans toen snel achteruit en lukte het hem niet meer om zelf uitleg bij zijn schilderij te geven. “Maar daar vonden we iets op: zijn vrouw Elly interviewde hem, waarbij ze hem ondersteunde bij de uitleg over het schilderij.” Herma maakte er een film van die vervolgens in het Alzheimer café werd vertoond. Hans en zijn familie waren eregasten. Het was een indrukwekkende gebeurtenis. “Het was even stil toen de film was afgelopen. Hans mocht naar voren komen om een enorme bos bloemen in ontvangst te nemen. Hij genoot er zichtbaar van dat hij een podium had gekregen om zijn verhaal te vertellen.” 

Niet lang daarna werd Hans opgenomen in een verpleeghuis, waar hij inmiddels is overleden. Herma heeft nog af en toe contact met zijn vrouw.


Vrijwilliger worden
Vrijwillige coach DemenTalent worden? Neem contact op met Catharina Volkering op c.volkering@wijkracht.nl of 06-34356831 op maandag en donderdag of kijk op

www.wijkracht.nl

hij genoot zichtbaar van het podium dat hij kreeg

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 6 dec., 09:55
Afbeelding
Een vervolg op Hengelo Heroes 1943 5 dec., 15:10
Afbeelding
Op de bres voor de oude bibliotheek 5 dec., 15:08
Afbeelding
Heracles nipt onderuit tegen Sparta 5 dec., 15:07
Afbeelding
FC Twente steviger in de top vier na zege op 'Kowet' 5 dec., 15:06
Afbeelding
Vrijwilligerswerk Hengelo en Leerwerkloket op Ontwikkelplein 5 dec., 15:05
Afbeelding
Voetenbord met tv-lift bij totaalBED 5 dec., 15:04
Afbeelding
An Exclusive Acoustic Night: 10cc, The Hollies en The Sweet originals 5 dec., 15:03