Othilia Verdurmen exposeert in de schouwburg.
Othilia Verdurmen exposeert in de schouwburg.

Ilonka: ‘Het gaat over dood en leven’

Algemeen

“Het is een soort sprookje waar je in terecht komt’’, zegt Ilonka Verdurmen, de zus van beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen. “Wat geweldig is is dat SchouwArt is begonnen met een tentoonstelling in het hele gebouw.’’ Ruim vijftien werken zijn er te zien, waaronder ‘De Vuurvogel’.

Hengelo - Op zaterdag 9 september vond de opening plaats van de expositie van Othilia Verdurmen in Schouwburg Hengelo. Verspreid over verschillende ruimtes in de schouwburg is werk van Othilia te zien, grote doeken, de sculptuur van Penelope en er is een bijzondere, geheel vernieuwde presentatie van haar multimediale installatie ‘De Vuurvogel’, voor het eerst te zien in een geheel te verduisteren theaterzaal met een vernieuwd lichtontwerp. De Vuurvogel gaat het land door en was eerder te zien in het Groninger Museum, Kasteel Groeneveld en in Rijksmuseum Twenthe. In Hengelo is De Vuurvogel te zien tot 27 september. De rest van de expositie is tot 10 november.
In de foyer hangt een groot doek van 4 bij 15 meter. Het werk ‘Droomlandschappen’ is een stuk kleiner van formaat en gedrukt op operafluweel, verrijkt met handmatig borduurwerk van metaaldraad en kralen, die een bijzonder spel creëren met licht en schaduw. Ilonka is erg betrokken bij het werk van haar zus. “Het bijzondere van haar werk is dat ze van verhalen beeldende kunst maakt. En dat past goed bij een schouwburg.’’

Phoenix
De Vuurvogel is een multimediale installatie, geïnspireerd op de mythe van de vogel Phoenix, de vogel die zichzelf verbrandt om opnieuw te herrijzen. In de installatie zijn de oude en de jonge vuurvogel te zien met licht ín en op de vuurvogels. De transformatie volstrekt zich in de vorm van licht, versterkt door een soundscape die bestaat uit muziek en (natuur)geluiden. Ilonka maakte de soundscape. “Het geheel ademt een verstilde, meditatieve sfeer. De mythe van de vuurvogel komt voor in vele culturen, tijden en landen en in de vormgeving van installatie en in de muziek komt dat tot uiting. De essentie van de mythe is de omgang van de mens met het thema leven en dood. De presentatie in de Middenzaal biedt een unieke en niet eerder gerealiseerde kans om de belichting te optimaliseren in een volledig verduisterde ruimte met gebruik van theaterlampen. Door dat licht lijkt het alsof de vogel verandert en beweegt. Het is een intensieve beleving. Het is een soort sprookje waar je in terecht komt. De mensen die het zien zijn in het algemeen heel enthousiast. Je kunt eromheen lopen en je kunt er bij gaan zitten en je eigen gedachten laten gaan over dood en leven’’, aldus Ilonka.

Brand
Het kunstwerk is zelf ook uit de dood herrezen. “Toen de vogel bijna klaar was is er brand geweest in het atelier in Deventer’’, vertelt Ilonka. “Het hele atelier is tot de grond toe afgebrand. De Vuurvogel is omgeklapt. De vogel die de mensen gaan zien is letterlijk opnieuw opgebouwd. Het gaat over dood en leven. Daarom raakt het mensen ook zo.’’ 

De expositie is georganiseerd door SchouwArt Hengelo. Op verschillende andere locaties in de schouwburg worden bijzondere doeken (mural velvets) getoond zoals het 15 meter brede en ruim 4 meter hoge Paleisdoek uit de installatie Penelopé en Odysseus. Ilonka: “Ook het ontroerende beeld van Penelopé zal te zien in de schouwburg. In de educatieve ruimte worden verschillende korte, educatieve en informatieve films gepresenteerd die de getoonde werken en het werkproces nader toelichten.’’

Lezingen
Ook zijn ook twee lezingen in combinatie met een rondleiding die wordt verzorgd door Othilia op 7 en 16 september, beginnend om 19.15 uur. Reserveren is mogelijk via www.schouwburghengelo.nl.
Lichtontwerper Gé Wegman ontwerpt een volledig nieuw lichtplan voor de locatie in Hengelo..


De Vuurvogel is te bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur in de periode woensdag 6 september tot en met 27 september. De andere werken, grote doeken en de sculptuur Penelope en andere nieuwe werken (verspreid door de hele schouwburg) zijn te zien tot half november.

Er is ook een speciaal educatief programma voor scholieren uit het basis onderwijs en het voortgezet onderwijs. Deze groepen kunnen op afspraak de expositie bezoeken.

Zie voor meer informatie www.othi.nl).

‘Het is een
soort sprookje waar je in terecht komt’

Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Hardlopers onderweg in de Woolderesloop. Eigen foto.
Gijs Boerrigter snelst in Woolderes 29 feb, 09:49
Afbeelding
De verdwenen Ludgeruskerk 29 feb, 09:47
Ricardo van de Worp aan de eettafel met de brandweerlieden. Eigen foto.
Mooie avond met de brandweerlieden 29 feb, 09:45
Afbeelding
Op zoek naar een goedkoop pand als zzp'er? Kies een garagebox! 28 feb, 13:54
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Kamera Express Almelo vertelt alles 28 feb, 12:23
Het kunstwerk achter de Lambertusbasiliek wordt in de wandelgangen met Kado voor Hengelo aangeduid.
Nieuwe naam voor rood figuratief beeld 28 feb, 12:21
Een impressie van een eerdere Slingerdag. Foto: PR.
Bedrijfsleven helpt een handje mee 28 feb, 12:20