De avond wordt opgeluisterd door The Farmhouse Jazz & Blues Band (foto) en The Uppertunes. (Foto: PR)
De avond wordt opgeluisterd door The Farmhouse Jazz & Blues Band (foto) en The Uppertunes. (Foto: PR) Foto: PR

Jazzclub Hengelo bestaat kwart eeuw

Algemeen

Jazz Club Hengelo bestaat dit jaar 25 jaar en dat wordt gevierd. Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt er een geweldig jubileumconcert plaats waarbij iedereen van harte welkom is.

HENGELO - Jazz is een muziekstijl die beïnvloed is door West-Afrikaanse ritmes en is eind 1800 ontstaan in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van New Orleans, uit een kruisbestuiving van ragtime, blues, folk en negrospirituals. Oorspronkelijk betekende het woord jazz een ‘zeer energieke dan’. 

Ook in Hengelo zitten genoeg jazzliefhebbers, dus in 1998 werd door wijlen Leo Kruk en Carl Pesch, nog steeds de voorzitter, de Jazzclub Hengelo (JCH) opgericht. “Leo heeft veel in Amerika gewerkt en gewoond, dus daar ontstond voor het eerst zijn liefde voor deze bijzondere muziekstijl”, aldus penningmeester Hans Bosch (70). “Het is ooit begonnen in de Cactus, maar verhuisde al snel naar het toenmalige concertgebouw, waar onze club tot op heden nog steeds zijn bijeenkomsten en optredens mag houden. Onder de paraplu van ’Vrienden van de schouwburg Hengelo’ mogen we eens per maand gratis gebruikmaken van het aangrenzende theatercafé, dat tegenwoordig de naam ‘Greenroom’ draagt.”

Toch dekt de naam Jazzclub Hengelo niet helemaal de lading en PR-man van de club, Arno Snoep (77) legt uit waarom: “Het woord ‘club’ ’impliceert iets beslotens, maar niets is minder waar. Elke eerste zondag van de maand is iedereen tussen 16.00 uur en 18.00 uur van harte welkom in de ‘Greenroom’, om voor slechts tien euro te genieten van diverse optredens en jamsessies. Ook zijn de muziekstijlen breder dan jazz alleen; denk hierbij aan blues, dixieland et cetera.”

Jazz heeft een beetje een oud en stoffig imago, maar dat is onterecht. “Ik kocht mijn eerste jazzalbum al toen ik een jaar of achttien was”, aldus Hans. “Als ik mij niet vergis was dit Take Five van Dave Brubeck.” Ook Arno’s liefde voor deze muziek gaat ‘way back’. “Ik was van mijn 20ste tot 32ste veel voor mijn werk in Amerika, aan de Caribische kust, en daar word je gewoon opgenomen door deze muziek. Ik was in die tijd veel in die clubs te vinden en ben echt verliefd geworden op deze muziek.”

Maar een beetje ‘old school’ is jazz natuurlijk wel en dat moet volgens Arno ook zo blijven. “Jazz hoort op een pick-up afgespeeld te worden. De tikjes, krasjes en ruisjes horen er gewoon bij”, besluiten beide bestuursleden in koor. De club is trouwens altijd op zoek naar nieuwe (jongere?) bestuurders, dus houd je van jazz, schroom niet en meld je aan!

Het jubileumconcert op 7/10 wordt gehouden in de schouwburg Hengelo (Middenzaal) en begint om 20.00 uur (zaal om 19.30 uur open). De avond wordt opgeluisterd door maar liefst twee geweldige jazzformaties, te weten: The Farmhouse Jazz & Blues Band en The Uppertunes. Kaarten a € 17,50 (kaarthouders € 15,-) zijn te bestellen via de kassa of website van de schouwburg, of via:

www.jazzclubhengelo.nl

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 6 dec., 09:55
Afbeelding
Een vervolg op Hengelo Heroes 1943 5 dec., 15:10
Afbeelding
Op de bres voor de oude bibliotheek 5 dec., 15:08
Afbeelding
Heracles nipt onderuit tegen Sparta 5 dec., 15:07
Afbeelding
FC Twente steviger in de top vier na zege op 'Kowet' 5 dec., 15:06
Afbeelding
Vrijwilligerswerk Hengelo en Leerwerkloket op Ontwikkelplein 5 dec., 15:05
Afbeelding
Voetenbord met tv-lift bij totaalBED 5 dec., 15:04
Afbeelding
An Exclusive Acoustic Night: 10cc, The Hollies en The Sweet originals 5 dec., 15:03