Vlijmscherpe Nederlandstalige raps, funky blazers en jazzy keys; het zijn de kenmerken van de achtkoppige, energieke band Primaat.
Vlijmscherpe Nederlandstalige raps, funky blazers en jazzy keys; het zijn de kenmerken van de achtkoppige, energieke band Primaat. Foto: Primaat

Bezoek Hart van Zuid Festival gratis

Algemeen

Verbinding is misschien wel hét sleutelwoord wanneer het gaat over de eerste editie van het gratis te bezoeken Hart van Zuid Festival, dat op zaterdag 23 september van 14.00 tot 23.00 uur wordt gehouden op het terrein van creatieve broedplaats Oogst, middenin het gebied dat tevens naamgever is van het festival. 

door Mirella Jellema

Hengelo - Het nieuwe Hart van Zuid festival is een initiatief van Metropool Poppodia van Twente, Schouwburg Hengelo, Bibliotheek Hengelo en Oyfo in samenwerking met Studio15, Möllerwerf, Skatelab en broedplaats Oogst. Verwacht een dag vol muziek, theater, installaties, crossmedia, dialogen met bezoekers, exposities en creatieve workshops in een inspirerende en uitnodigende omgeving!

Ontmoeten
Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Living Library bezoekers de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Kies een levend boek en ga het gesprek aan! Je mag alles aan elkaar vragen, als het maar met respect gebeurt.

Kijken
Het werk ‘Advertisement’ van beeldend kunstenaar Willem de Haan staat binnen het Hart van Zuid festival symbool voor het ‘wij-zij-denken’. Tegenstellingen tussen groepen in de samenleving worden groter, waardoor deze steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Als bezoeker ervaar je op een nieuwe manier hoe het is om tussen twee tegengestelde idealen in te staan.

Luisteren
In Waarom mensen liever tegen hun hond praten (een oefening in luisteren) dagen Theater de Makkers en vormgever Eva Koopmans de bezoekers uit om de stress van het constant zenden los te laten en rust te vinden in het ontvangen. In het simpelweg zijn. Een tegengeluid tegen de zendende samenleving en een podium voor de muurbloempjes.

In de grote harmonicabus delen festivalbezoekers hun favoriete liedjes. Muziekkenner en Twentse BN’er Michiel Veenstra (radio DJ, o.a. 3FM en Kink FM) voert het gesprek met diegene die de song deelt en vertelt meer over het gedeelde liedje.

Dansen
Met Metropool als een van de partners, ontbreken ook de muzikale elementen niet. Small town girl writing big popsongs: dat is Rosie Meyer. Enthousiaste en eerlijke dancepop. Ze laat het publiek op de dansvloer huilen, lachen en meezingen. Van Primaat kan het publiek ‘opzwepende urban hiphop funk’ verwachten: beestachtig lekker! En ook bij de feestformatie JATOCH gaan de voeten van de vloer. 1 beat, 1 baslijn, 1 melodielijn: meer hebben de mannen niet nodig om een toffe en energieke show te maken.
Doen
Misschien wel het bekendste zinnetje uit de natuurkunde is “actie reactie”. Het is de derde wet die Isaac Newton uitvond toen hij onderzoek deed naar kracht, energie en beweging. Isaac ontdekte dat als een voorwerp kracht uitoefent op een ander voorwerp, deze met dezelfde kracht wordt voortgezet. Het is aan de bezoekers de taak om de kettingreactie van Oyfo in gang te zetten! Er zijn demonstraties op vaste tijden en workshops in de creatieve terminal.

Dit is slechts een greep uit het programma. Bekijk alles inclusief een blokkenschema op

hartvanzuidfestival.nl

De muzikanten van AAN uit Hengelo. Eigen foto.
Herintreders en nieuwe muzikanten 16 mei, 15:35
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 15:34
Duo Gewoon bij een optreden. Eigen foto.
Muzikale gezelligheid Duo Gewoon 16 mei, 15:32
ELLEN Stoffen heeft tijdens de Week van de Stenen Winkel een winactie.
ELLEN Stoffen doet mee aan Week van de Stenen Winkel 14 mei, 08:21
Bezoekers nemen een kijkje bij de watermolen in Oele. Eigen foto.
'We willen dat Oeler Watermolen bekender wordt in Hengelo' 14 mei, 08:19
Pen
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 08:17
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf 14 mei, 08:16
Afbeelding
De nieuwe krant lees je online! 14 mei, 08:00