Iedereen was afgelopen donderdag aanwezig op een zonovergoten Houtmaat, waar alle aanwezigen een boek kregen (Foto: PR)
Iedereen was afgelopen donderdag aanwezig op een zonovergoten Houtmaat, waar alle aanwezigen een boek kregen (Foto: PR) Foto: PR

Theatergroep BARST bestaat 25 jaar

Algemeen

Onlangs werd tijdens de openingsvergadering voor de medewerkers van de Theatergroep Barst, op ‘De Houtmaat’ het jubileumboek ’25 jaar Theatergroep Barst’ gepresenteerd. De jubilerende theatergroep werd door wethouder Marie-José Luttikholt van harte gefeliciteerd.

door Linda Meijer

HENGELO - Mede dankzij de financiële ondersteuning van Lokaal Fonds Hengelo kon het 120 pagina’s tellende fotoboek prachtig vormgegeven worden. Vanuit het Lokaal Fonds was Margo Koopman aanwezig die het boek op feestelijke wijze aan regisseur en oprichter Rinus Morsink en voorzitter Carien Admiraal overhandigde. Ook werden de andere medewerkers in het zonnetje gezet en bedankt voor hun jarenlange inzet. Honderden kinderen hebben inmiddels lessen bij Barst gevolgd en daar veel plezier aan gehad.

Theatergroep Barst komt voort uit het kinderkoor van de Heilig Hartkerk (later Stadskinderkoor) te Hengelo, waar Rinus Morsink 25 jaar lang de muzikale leiding had. De theatergroep kan dus terugkijken op een lange en rijke voorgeschiedenis. “Als filmregisseur sleepte Rinus al verschillende prijzen in de wacht; in 1986 won hij de eerste prijs op het Groninger-fantasie-filmfestival met zijn film ‘Hallucinaties’”, aldus voorzitter Carien. “Op het Nijmeegs speelfilmfestival in 1988 ontving hij uit handen van Willeke van Ammelrooy twee prijzen voor zijn film ‘Het Zicht’ en de speciale humorprijs voor ‘Een vreemde trouwpartij’. De laatste film won ook de tweede prijs op het internationale filmfestival te Purmerend in 1987.”

Het Stadskinderkoor Hengelo maakte vanaf 1987 deel uit van de internationale federatie ‘Pueri Cantores’. Onder leiding van Rinus als dirigent trad het koor op tijdens verschillende Matthäus Passionen, werkte het mee aan het Liverpool Oratorium van Paul McCartney in Haaksbergen en maakte het tweemaal een concertreis naar Tsjechië.

“Rinus stond 25 jaar voor de klas met als grootste doel kinderen enthousiast te maken voor (klassieke) muziek. In 1998 startte hij met een eigen theaterschool en werd de stichting Barst Theaterproducties opgericht, waarin Jeroen Brok, Jos Weierink en Frans Boenders (als ouders van de leerlingen) de bestuurstaken op zich namen.” In juni 1998 werd de eerste uitvoering van de musical ‘Oliver!’ op de planken gebracht. Het wereldberoemde verhaal van schrijver Charles Dickens (1812-1870) waarin hij een levendig beeld schetst van het leven in het Victoriaanse Engeland in de 19de eeuw. Dickens probeerde het leven van de armen te verbeteren door in zijn boeken meer bekendheid te geven aan hun lijden. “Op 23 december 2023 wordt in het jubileumjaar wederom de musical ‘Oliver!’ opgevoerd. Ditmaal in de Hengelose Schouwburg, in ultieme kerstsfeer met live muziek van ‘harmonieorkest Vision’ ”, besluit Carien trots. Kaarten voor de middag- of avondvoorstelling zijn te koop via de Schouwburg Hengelo. Het jubileumboek is te koop voor € 15,- via:

 www.theatergroepbarst.nl

De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07