Iedereen was afgelopen donderdag aanwezig op een zonovergoten Houtmaat, waar alle aanwezigen een boek kregen (Foto: PR)
Iedereen was afgelopen donderdag aanwezig op een zonovergoten Houtmaat, waar alle aanwezigen een boek kregen (Foto: PR) Foto: PR

Theatergroep BARST bestaat 25 jaar

Algemeen

Onlangs werd tijdens de openingsvergadering voor de medewerkers van de Theatergroep Barst, op ‘De Houtmaat’ het jubileumboek ’25 jaar Theatergroep Barst’ gepresenteerd. De jubilerende theatergroep werd door wethouder Marie-José Luttikholt van harte gefeliciteerd.

door Linda Meijer

HENGELO - Mede dankzij de financiële ondersteuning van Lokaal Fonds Hengelo kon het 120 pagina’s tellende fotoboek prachtig vormgegeven worden. Vanuit het Lokaal Fonds was Margo Koopman aanwezig die het boek op feestelijke wijze aan regisseur en oprichter Rinus Morsink en voorzitter Carien Admiraal overhandigde. Ook werden de andere medewerkers in het zonnetje gezet en bedankt voor hun jarenlange inzet. Honderden kinderen hebben inmiddels lessen bij Barst gevolgd en daar veel plezier aan gehad.

Theatergroep Barst komt voort uit het kinderkoor van de Heilig Hartkerk (later Stadskinderkoor) te Hengelo, waar Rinus Morsink 25 jaar lang de muzikale leiding had. De theatergroep kan dus terugkijken op een lange en rijke voorgeschiedenis. “Als filmregisseur sleepte Rinus al verschillende prijzen in de wacht; in 1986 won hij de eerste prijs op het Groninger-fantasie-filmfestival met zijn film ‘Hallucinaties’”, aldus voorzitter Carien. “Op het Nijmeegs speelfilmfestival in 1988 ontving hij uit handen van Willeke van Ammelrooy twee prijzen voor zijn film ‘Het Zicht’ en de speciale humorprijs voor ‘Een vreemde trouwpartij’. De laatste film won ook de tweede prijs op het internationale filmfestival te Purmerend in 1987.”

Het Stadskinderkoor Hengelo maakte vanaf 1987 deel uit van de internationale federatie ‘Pueri Cantores’. Onder leiding van Rinus als dirigent trad het koor op tijdens verschillende Matthäus Passionen, werkte het mee aan het Liverpool Oratorium van Paul McCartney in Haaksbergen en maakte het tweemaal een concertreis naar Tsjechië.

“Rinus stond 25 jaar voor de klas met als grootste doel kinderen enthousiast te maken voor (klassieke) muziek. In 1998 startte hij met een eigen theaterschool en werd de stichting Barst Theaterproducties opgericht, waarin Jeroen Brok, Jos Weierink en Frans Boenders (als ouders van de leerlingen) de bestuurstaken op zich namen.” In juni 1998 werd de eerste uitvoering van de musical ‘Oliver!’ op de planken gebracht. Het wereldberoemde verhaal van schrijver Charles Dickens (1812-1870) waarin hij een levendig beeld schetst van het leven in het Victoriaanse Engeland in de 19de eeuw. Dickens probeerde het leven van de armen te verbeteren door in zijn boeken meer bekendheid te geven aan hun lijden. “Op 23 december 2023 wordt in het jubileumjaar wederom de musical ‘Oliver!’ opgevoerd. Ditmaal in de Hengelose Schouwburg, in ultieme kerstsfeer met live muziek van ‘harmonieorkest Vision’ ”, besluit Carien trots. Kaarten voor de middag- of avondvoorstelling zijn te koop via de Schouwburg Hengelo. Het jubileumboek is te koop voor € 15,- via:

 www.theatergroepbarst.nl

Afbeelding
Marinus van Rooy geeft op Dag van de Ouderen lezing 22 sep., 13:29
Afbeelding
Auto Bleeker viert 90-jarig jubileum 21 sep., 12:15
Afbeelding
'Luisteren naar mensen met dementie' 21 sep., 11:10
Afbeelding
Ilonka: 'Het gaat over dood en leven' 21 sep., 11:09
Afbeelding
Jazzclub Hengelo bestaat kwart eeuw 20 sep., 10:22
Afbeelding
Houtmaat scoort met topband Haystax 20 sep., 10:20
Afbeelding
'Beter een goede buur, dan een verre vriend': Burendag in Hengelo 19 sep., 12:47
Afbeelding
Stegge Mode bereikbaar 19 sep., 09:05