Expositie van De Vuurvogel in Schouwburg Hengelo loopt tot 27 september.
Expositie van De Vuurvogel in Schouwburg Hengelo loopt tot 27 september. Foto: Erik en Petra Hesmerg

Nieuw licht schijnt op de vuurvogel

Algemeen

De onverwoestbaarheid van het leven en het mysterie van de dood komen samen in een zintuigprikkelende nieuwe espositie in de Hengelose schouwburg. Met multimediale installatie De Vuurvogel verbindt beeldend kunstenares Othilia Verdurmen het heden met het verleden: een vuur dat haar atelier in de as legde en de vuurvogel die uit de as herrees. Op zaterdag 9 september vindt de opening plaats.

HENGELO - De expositie is verspreid over verschillende ruimtes in de schouwburg: grote doeken, de sculptuur van Penelope en De Vuurvogel, een lichtspel in een verduisterde theaterzaal. Othilia maakte speciaal voor deze expositie nieuwe werken, ‘Droomlandschappen’. De ontwerpen zijn gedrukt op ‘operafluweel’ en verrijkt met handmatig borduurwerk van metaaldraad en kralen, die een bijzonder spel creëren met licht en schaduw.

Verdurmen vertelt dat ze in 2006 met het project De Vuurvogel begon. “De mythologische vuurvogel herrijst uit zijn as. Dit project verbeeldt zijn reis door de dood tot aan het ontstaan van de nieuwe Vuurvogel uit een vreugdevuur.” Een brand op januari 2009 verwoestte haar atelier, met daarin het bijna voltooide werk. Ze besloot de installatie te herbouwen. “Mijn werk veranderde ingrijpend. Ik probeer met mijn structuren de dynamiek van emoties te vangen. Het project De Vuurvogel, met zijn bijzondere voorgeschiedenis, neemt de positie van sleutelwerk in. Voorheen viel een verhaal uiteen in scènes, die elkaar opvolgden. Nu bevat De Vuurvogel één installatie, die zich in verschillende aspecten ontvouwt door licht en geluid.” 

De installatie is al te zien geweest door heel Nederland, waaronder het Groninger Museum, Rijksmuseum Twenthe, Museum De Buitenplaats te Eelde, Kasteel Groeneveld te Baarn en het Amsterdamse Adaf.

Volgens Wikipedia is de vuurvogel een fabeldier uit Slavische sprookjes, ook bekend als feniks. Het magische dier heeft ogen van edelstenen en vlammende veren. Het steelt gouden appels uit de tuinen van de tsaar. De vuurvogel kan zich angstwekkend groot maken, als een reusachtig vliegend vuurmonster, en één wens vervullen voor degene die dan niet wegvlucht.

In 1962 werd Othilia geboren in Groningen en groeide op als tweede dochter in een gezin met vier kinderen. Al vroeg kwam ze in aanraking met textiel: het was overvloedig aanwezig in huis door het beroep van haar vader. Meer informatie:

www.othi.nl

Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Hardlopers onderweg in de Woolderesloop. Eigen foto.
Gijs Boerrigter snelst in Woolderes 29 feb, 09:49
Afbeelding
De verdwenen Ludgeruskerk 29 feb, 09:47
Ricardo van de Worp aan de eettafel met de brandweerlieden. Eigen foto.
Mooie avond met de brandweerlieden 29 feb, 09:45
Afbeelding
Op zoek naar een goedkoop pand als zzp'er? Kies een garagebox! 28 feb, 13:54
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Kamera Express Almelo vertelt alles 28 feb, 12:23
Het kunstwerk achter de Lambertusbasiliek wordt in de wandelgangen met Kado voor Hengelo aangeduid.
Nieuwe naam voor rood figuratief beeld 28 feb, 12:21
Een impressie van een eerdere Slingerdag. Foto: PR.
Bedrijfsleven helpt een handje mee 28 feb, 12:20