Impressie biënnale 2019
Impressie biënnale 2019 (Foto: Alphons ter Brake)

Internationale Art Brut Biënnale verplaatst naar voorjaar 2022

Hengelo - Het bestuur van de Art Brut Biënnale heeft met pijn in het hart moeten besluiten om de Biënnale te verplaatsen naar het voorjaar van 2022. De kwaliteit van de tentoonstelling en de mogelijkheid om in alle vrijheid het evenement te bezoeken zijn een voorwaarde en daar denkt het bestuur in september niet voldoende garant voor te kunnen staan.

De tentoonstelling vraagt een langdurige en zorgvuldige voorbereiding waarbij alle kunstenaars en instellingen, verspreid over verschillende landen in Europa, worden bezocht om werk te selecteren voor de Biënnale. De meeste landen zijn helaas nog ‘gesloten’ terwijl de organisatie in mei al de nodige bezoeken had willen afleggen. De keuze om de selectie van werken dichter bij huis te zoeken is geen optie voor de organisatie.

De Art Brut Biënnale heeft tijdens de afgelopen edities een internationale reputatie opgebouwd als grootste professionele tentoonstelling van werk van kunstenaars met een psychische aandoening of verstandelijke beperking. De Biënnale is een vrijplaats waar kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten, kennisdelen en samenwerken. De organisatie verwacht ruim 20.000 bezoekers te kunnen verwelkomen tijdens het tien dagen durende evenement, maar met de regels die nu gelden en deels ook in september nog van kracht zullen zijn is dat niet mogelijk. Daarnaast is het nog maar de vraag of deelnemende kunstenaars uit bijvoorbeeld Rusland, Polen en Japan in september de mogelijkheid hebben vrij te reizen.

Bovendien bestaat een belangrijk deel van de bezoekers uit mensen wonend in zorginstellingen. Zij hebben op dit moment nog een beperkte bewegingsvrijheid waarvan wordt verwacht dat deze zeker in september nog niet veel ruimer zal zijn.

Doorgroeien

De organisatie van de Art Brut Biënnale heeft voor het eerst in haar bestaan juist nu alle mogelijkheden, om haar ambitie om door te groeien naar een internationaal toonaangevend evenement te verwezenlijken. Onlangs hebben we de status van Beeldbepalend evenement in Overijssel gekregen en hebben we ons aangesloten bij de European Outsider Art Association. Dat vraagt van de organisatie extra inzet om op het hoogste niveau werk te presenteren van Art Brut kunstenaars. Het bestuur realiseert zich dat met het verplaatsen van de Biënnale ook de mogelijkheid om van het voormalige V&D pand gebruik te maken komt te vervallen. Een geweldig aanbod van Nijhuis Bouw en Dura Vermeer waar het bestuur bijzonder verguld mee was en door haar ligging, in het centrum van Hengelo, op nog meer aandacht had kunnen rekenen.

Een nieuwe datum voor de Art brut Biënnale is vastgesteld van 13 t/m 22 mei 2022. Waar de Biënnale gaat plaatsvinden is nog onduidelijk. Het bestuur gaat op zoek naar een nieuwe locatie. Vanaf september dit jaar zullen via de website en social media regelmatig berichten verschijnen in aanloop naar de biënnale in 2022.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden