<p>De familie Huiskes is er helemaal klaar voor, het EK kan beginnen!</p>

De familie Huiskes is er helemaal klaar voor, het EK kan beginnen!

(Foto: Linda Meijer)

Nog maar drie nachtjes slapen...

Het Nederlands Elftal heeft zich eindelijk weer eens geplaatst voor een groot voetbalevenement. 2014 was de laatste keer, daarna kwalificeerde Oranje zich niet voor zowel het EK 2016 als het WK 2018. Toch staan ze nu op de zevende plaats van de favorieten om het EK te winnen. De fans zijn er meer dan klaar voor.

Door Linda Meijer

HENGELO – Op vrijdag 11 juni is het dan eindelijk zover: het Europees Kampioenschap Voetbal. De toernooi duurt precies een maand (tot 11 juli) en wordt in elf stadions, in elf verschillende landen gehouden. Na een pandemie die al anderhalf jaar over deze aardbol raast, lijkt iedereen nog meer dan normaal behoefte te hebben aan een leuk voetbalfeest.

Je moet wel onder een steen hebben gelegen als je de aanloop naar dit toernooi hebt gemist. Oranje reclames, oranje bier, oranje chips, oranje vlaggen, oranje pruiken en oranje capes; alles is verkrijgbaar, vooral in de supermarkten.

Oranjevirus

Alle producten vinden gretig aftrek. Zo ook bij de familie Huiskes, waar vader Jeroen zijn kids inmiddels ook heeft aangestoken met het ‘oranjevirus’. Moeder Bianca kijkt toe vanaf de figuurlijke zijlijn: “Mijn dochter Mikeala en ik doen leuk mee, maar de ‘diehards’ in de familie zijn toch wel mijn man en onze zoons. Het hele huis is inmiddels versierd en de oranje kleding ligt ook klaar.”

Bianca en dochter kijken alleen naar de wedstrijden van Nederland, de ‘mannen in het gezin’ echt alles. “Als echte Tukker ben ik in de eredivisie natuurlijk een trouw FC Twente supporter, maar de kleur oranje is nog belangrijker dan rood.”

Zestiende editie

Het EK voetbal wordt in elf verschillende Europese steden gehouden, waaronder in Amsterdam, in de Johan Cruijff Arena. Dit is de zestiende editie van het voetbaltoernooi sinds 1960. Zondag 13 juni 2021 speelt Nederland haar eerste wedstrijd tegen Oekraïne. De pool waarin Nederland zit - samen met Oekraïne, Oostenrijk en Macedonië- lijkt te doen, maar de familie Huiskes is terughoudend.

“Natuurlijk ben ik voor Nederland, maar of ze ook echt kampioen worden, daar laat ik me nog niet over uit”, zegt Jeroen diplomatiek. Over de beste Nederlandse speler is Jeroen wel heel uitgesproken: “Virgil van Dijk! Ik hoop dat hij fit genoeg is om mee te doen, maar ik houd mijn hart vast.”

Agressieve kijker

Op de vraag of Jeroen een agressieve of rustige kijker is, is Bianca hem voor met een antwoord: “Agressief! Absoluut. Veel gescheld en gemopper en vanaf de bank weet hij het natuurlijk altijd beter dan de coach.”

Ben je lang chagrijnig na een verloren wedstrijd, Jeroen? “Nee hoor, even een pilsje om het verlies weg te spoelen en weer door, op naar de volgende wedstrijd. Altijd vooruit blijven kijken!”, besluit Jeroen met een knipoog.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding