Foto: PR

Aanpakkers en doeners antwoord op personeelstekort in de bouw

Hengelo - De bouw zoekt vakmensen en véél ook. Waar de versterking vandaan moeten komen is nog steeds een vraagstuk dat aandacht verdient. Daarbij is het imago van een baan in de bouw niet altijd even positief; zwaar werk, weinig verdienen en vroeg opstaan. Niets is minder waar en dat tegendeel bewijst onder andere Dura Vermeer Bouw Hengelo met hun oproep naar nieuwe collega’s.

Het aantal bouw- en renovatieprojecten van de ontwikkelende bouwer uit Hengelo groeit onverminderd door. Daarmee ook de vraag naar vakmensen, zowel op het kantoor als in de uitvoering. Een uitdaging, want de bouwbranche is niet het eerste carrièreadvies dat ouders hun kinderen meegeven. Zo loopt de bouwbranche heel wat potentiële vakmensen mis. Een gemiste kans én een groot probleem. Om die reden zijn ze een zoektocht naar ‘de 30 doeners’ gestart.

In de praktijk leer je het meest en snelst

Sebastiaan Bruns, HR Adviseur bij Dura Vermeer Bouw Hengelo: “We leggen bij onze zoektocht naar bouwpersoneel geen nadruk op bouwkundige ervaring en kennis. Het is belangrijker dat iemand de bouw mooi vindt, graag wil leren én van aanpakken weet. Zo kan iemand gewoon handig zijn, interesse in de bouw hebben en een carrièreswitch willen maken vanuit een andere branche. Dat is geen probleem. We hebben zo’n 100 collega’s die goed zijn in hun vak als timmerman- en vrouw en nieuwe collega’s graag de kneepjes van het vak willen bijbrengen. In de praktijk leer je het meest én snelst. Daarnaast bieden we bijscholing voor de mensen die dat graag willen óf nodig hebben.”

Echt samenwerken aan een resultaat om trots op te zijn

De bouwsector vraagt om aanpakkers. Variatie in projecten en werkzaamheden, innovaties en technologische ontwikkelingen maken het werk een uitdaging. Geen dag is hetzelfde. Dat alles door écht samen te werken met collega’s, onderaannemers, partners en de opdrachtgever. De betrokkenheid is hoger dan in de meeste sectoren vanwege het belang van samenwerken en het uiteindelijke doel: het eindresultaat. Of je nou een woning renoveert of een ziekenhuis bouwt: er is altijd een resultaat om trots op te zijn.

Brian werkt nu 20 jaar als timmerman bij Dura Vermeer en kan zijn kinderen door heel Twente met trots laten zien waar hij aan meegebouwd heeft: “Neem bijvoorbeeld het Muziekkwartier in Enschede. Dit gebouw heb ik zien groeien van een kale vlakte tot aan een prachtig gebouw. Mijn dochter heeft daar nu gitaarles en zij is trots dat haar vader daaraan heeft meegebouwd. Dat is toch gaaf?”

Alles goed geregeld

Timmerman Willem bouwt momenteel mee aan een zorgcomplex in Almelo en is trots op zijn vak: “Alles is goed geregeld. Van werkkleding, werktelefoon en gereedschap tot aan personeelsfeesten, ons vitaliteitsprogramma en je pensioen. Daarbij komt het gemak van een groot bedrijf met het plezier van een klein bedrijf. Het teamgevoel overheerst tijdens het werk en dat werkt prettig. Samen bouwen we gewoon aan gave projecten. Van helemaal niets iets maken dat gezien mag worden. Dat is toch supergaaf?”

Meer informatie over de zoektocht: www.doenersgezocht.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden