<p>Ilse en Gladys Legtenberg hebben hun kookeiland en dromen van veel gezellige etentjes met vrienden en familie.</p>

Ilse en Gladys Legtenberg hebben hun kookeiland en dromen van veel gezellige etentjes met vrienden en familie.

(Foto: Barbara van der Woning)

Eerste nachten wakker door kerkklok

Hengelo - In elke buurt staat een huis dat opvalt. Om zijn bijzondere gevel, oorsprong, ligging of bouwstijl. Als je er langs komt hoop je een glimp van de bewoners op te vangen. Wat trok hen aan? Wonen naast de Onze Lieve Vrouwekerk, hoe is dat?

Door Barbara van der Woning

“Die klok vond ik verschrikkelijk! De eerste nachten zat ik rechtop in bed”, lacht Ilse Legtenberg (32). “Hij slaat elk half uur en op de hele uren de tijd. Na twee weken sliep ik er door heen. Het was even wennen.”

“Ik ben normaal snel wakker, maar van de klok had ik geen last”, zegt haar vrouw Gladys Legtenberg (31). “Ik vind de kerk mooi en het heeft een prachtige tuin. We wonen nu een half jaar op Onze Lieve Vrouwenstraat 4. Het huis stond een jaar te koop.”

In deze tijd een jaar te koop? “Het huis was in goede staat”, vertelt Gladys, “maar de keuken, wc en badkamer plus alle ruimten moesten aangepakt worden. Een hele klus. Het huis heeft overal nog enkel glas en met de zolder is niets gedaan. Dat zijn toch zaken waar mensen op afknappen. Er stond op 4 juli een Open Dag gepland, op 1 juli hebben wij de knoop doorgehakt. We waren te bang dat er nieuwe kopers zouden komen. Ik zag dat we er wat moois van konden maken.”

Toilet moet nog: ‘Tegels ga je niet online kopen, die moet je zien’

“En dat is gelukt”, vervolgt Ilse. “We hebben dezelfde smaak qua inrichting. De indeling van de keuken was lastig. We houden allebei van koken en wilden een vrij kookeiland. Het weghalen van een wand en het verplaatsen van een deur bleek de oplossing . De kamers en suite met glas in lood-deuren met een prachtig kunstwerk erin hebben we natúúrlijk laten zitten.”

Zijn jullie van die klussers? “Haha, ik ben meer een sloper”, grinnikt Ilse. “Dat ging me goed af. Het plafond moest eruit; daar zat nog riet in. Wat een troep!” Gladys geeft aan dat zij wel van het klussen is. “Komt waarschijnlijk omdat ik vier broers heb. De verbouwing verliep volgens schema.” “Nou”, zegt Ilse, “het stucwerk liep een week vertraging op, omdat het te koud was. Het hechtte niet. Met een warmtekanon konden we pas verder.”

“Door de lockdown konden we niet naar de bouwmarkt. Het toilet beneden moet dus nog. Tegels ga je niet online kopen, die moet je zien”, zegt Gladys. “Verder moet er nog veel geschilderd worden, maar we wonen nu al heerlijk. We hadden een fijne verrassing bij de sloop; de rookkanalen bleken er nog te zitten. Afgelopen winter zaten we zalig met onze rug naar de open haard!”

Link met de kerk

“Dit huis hoort niet bij de Onze Lieve Vrouwenkerk, maar er is wel een link. De gebouwen hebben dezelfde architect (Wolter te Riele) en aannemer. Ribberink heeft in 1927 de kerk gebouwd en daarna dit huis in 1928. Hij is er zelf gaan wonen. Daarna kwam de familie Knoef erin. Wij zijn de vierde bewoners”, zegt Ilse trots. “Het is een ruim huis met een vierkante hal. De vaste kapstok met haken en hoedenplank zat nog aan de muur. Die komt na een opknapbeurt zeker terug!” knikt Gladys vastberaden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden